Geld en Werk

Nederlandse bedrijfsnamen: hoe truttiger hoe beter

10 mei 2017 15:44 Aangepast: 10 mei 2017 16:33
De Hema oftewel: Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij. Beeld © ANP

Het Nederlandse bedrijfsleven barst van de acroniemen, afkortingen die je als woord kunt uitspreken. De vaak wat oudere bedrijven hadden nogal eens een oprichter die wat kwijt wilde in de naam van het bedrijf die als een woord kan worden uitgesproken. We zetten de bizarste op een rij.

Waar denk je dat Asito, Spar, Etos, Akzo voor staan? Een acroniem dat we dagelijks tegenkomen in het nieuws horen is AkzoNobel. Een fusie tussen de Algemene Kunstzijde Unie en Koninklijke Zout Organon en het Zweedse bedrijf Nobel.  

Dat is een nog feitelijke acroniem. Drogisterijketen Etos is een stuk zweveriger. Het staat voor: Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking. Ook supermarktketen De Spar, inclusief het lidwoord, wil vooral de voordelen van het verbinden benadrukken in de naam: Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig.

Thumbnail

Maar of ze in New Delhi weten dat ze werken voor Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig? (Beeld: ANP)

Alle stof opruimen

Draagt Elkanders Lasten is waar uitvaartverzekeraar Dela voor staat. Bij schoonmaakbedrijf Asito uit Almelo leggen ze met de naam ook precies uit wat ze doen: Alle Stof In Twente Opruimen. Bestelbusjesverhuurder KAV draait er ook niet omheen: Kan Alles Vervoeren. En Conimex (van de rijst) staat voor Conserven Import Export.

KING-pepermunt staat voor Kwaliteit In Niets Geëvenaard. En Aviko voor Aardappel Verwerkende Industrie Keppel en Omstreken. De shampoo van Andrelon is vernoemd naar de oprichter André de Jong en zijn vrouw Lonneke. Al wordt ook gezegd dat het tweede deel van de naam komt van de kapsalon van André.

Tekst gaat verder onder de video. 

Durex

Het gebruik van acroniemen was trouwens geen Nederlandse trend. Ook veel buitenlandse merken hebben een boodschap fraai verpakt in de naam. Zo staat Durex voor Durability, Reliability, and Excellence.

Onder de wat jongere bedrijven is het acroniem ver te zoeken. ASML staat officieel nergens voor. Wel wordt er wel eens Advanced Semiconductors Materials Lithography van gemaakt. Namen als Twitter en Blendle bekken leuk maar zijn geen acroniemen. 

Volgens merkendeskundige Paul Moers is het gebruik van acroniemen helemaal niet meer van deze tijd. "Je moet het merk nu een lading meegeven en dat werkt beter door het te laten zien dan door het te beschrijven. Het bordje 'de klant is koning' voor de deur werkt ook niet meer."

Algemene truttigheid

Een merk moet 'opmerkelijk en relevant' zijn volgens Moers. "En daar kiezen ze nu de gekste namen voor. Die gemakkelijk blijven hangen. Zoals Twitter en Google."

De betekenis van de acroniemen Etos of Asito kent niemand volgens Moers. "Het is te complex en ik noem het een algemene truttigheid. De bedrijven lopen er zelf niet graag meer mee te koop. Hema staat voor Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij. Maar dat wil de Hema helemaal niet uitstralen."

De naam Airbnb staat nog wel ergens voor. Het betekent Air Bed & Breakfast. Omdat de thuishotelsite ooit begon als initiatief om bij wildvreemden je luchtbedje te kunnen neerleggen voor een goedkope overnachting. Maar dat is het bedrijf al lang niet meer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore