VW sjoemelde met tests

Nederland stopt met verkoop verdachte Volkswagens

28 september 2015 18:56 Aangepast: 28 september 2015 20:22

Autodealers stoppen met de verkoop van Volkswagens met Euro 5 dieselmotoren in Nederland, zegt de Nederlandse importeur van Volkswagen, Pon’s Automobielhandel tegen RTL Z.

Het gaat om 4100 dieselauto's die op dit moment op voorraad zijn. Het gaat om dieselmotoren die mogelijk in auto's van Volkswagen, Audi, Skoda en Seat zitten. De nieuwe generatie Euro 6 dieselmotoren zijn niet getroffen door het emissieschandaal en kunnen dus nog wel verkocht worden.

Nederland volgt daarmee het voorbeeld van onder andere België. Daar besloot de importeur ook om voorlopig geen Volkswagen-diesels meer te verkopen. In Zwitserland geeft de rijksverkeersdienst geen vergunningen meer af voor diesels waarmee is gesjoemeld.

Dealermeeting in Nederland
De Duitse Transportautoriteit KBA heeft een deadline van tien dagen gesteld waarin Volkswagen met een plan moet komen om de sjoemelsoftware uit de auto's te halen, anders stop ook daar de verkoop. 

Pon nodigde vandaag alle dealers van Volkswagen in Nederland uit voor een zogenoemde dealermeeting. Daar werden de autoverkopers bijgepraat over de stand van zaken.

Klap voor Volkswagen
De autofabrikant krijgt klap na klap te verduren. "Als er meer importstops komen en de reputatieschade wordt nog veel groter, dan kan het wel heel moeilijk worden voor Volkswagen", vertelde Carsten Brzeski, econoom bij ING, eerder vandaag tegen RTL Z. 

De ellende is nog niet voorbij voor de fabrikant. Het Duitse Openbaar Ministerie gaat strafrechtelijk onderzoek doen naar de opgestapte topman van Volkswagen, Martin Winterkorn. Het onderzoek zal zich focussen op fraude door de verkoop van auto's waarmee geknoeid is om uitstoottesten te manipuleren, schrijft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore