Ga naar de inhoud
Overheid moet CO2 beperken

'Kabinet gebruikt vertragingstactieken in klimaatuitspraak, maar krijgt het heel moeilijk'

Het kabinet gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter dat het meer moet doen aan het milieu, maar wij hebben de eerste stap gewonnen en wij hebben een heel sterk verhaal, dat zeggen ook alle experts'', aldus Marjan Minnesma, directeur van Urgenda.

'Kabinet gebruikt vertragingstactieken in klimaatuitspraak, maar krijgt het heel moeilijk'

01:55

''De rechter heeft eigenlijk alleen maar gezegd dat het klimaat in heel groot gevaar is en dat je het absolute minimum moet doen van wat je ooit hebt verklaard. De rechter zegt ook dat waarschijnlijk veel meer nodig is, maar daar gaat de politiek over'', aldus Minnesma.

Urgenda is de organisatie die de rechtszaak tegen de overheid had aangespannen en eist dat die zich houdt aan de klimaatafspraken.

Snellere route
''Het is jammer dat de VVD in hoger geroep wil gaan. Dat kost tijd en er is ook een snellere route, namelijk gewoon in 2020 de vermindering van de CO2-uitstoot met 25 procent ten opzichte van 1990 realiseren en daarna naar de Hoge Raad stappen. Staatssecretaris Mansveld wil nu eerst het onderzoek afwachten, maar dat komt pas begin 2016, dus na de klimaatonderhandelingen'', aldus Minnesma.