Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Ex-directeur claimt 10 miljoen van Mammoet

Voormalig technisch directeur Piet Stoof heeft een megaclaim neergelegd bij transportbedrijf Mammoet. Dat zegt Stoof tegen RTL Z. De ex-directeur eist ruim tien miljoen euro van het bedrijf.

Stoof en Mammoet richtten in 1996 een joint venture op voor superkranen, die in containers over de hele wereld kunnen worden vervoerd. Twee jaar later nam Mammoet Stoofs aandelen over, waarbij werd vastgelegd dat hij chief technical officer zou blijven. Na de overname van Mammoet door Van Seumeren in 2000 ontstond echter een geschil, omdat de nieuwe eigenaren wilden dat Stoof een lagere functie accepteerde. Stoof maakte bezwaar en werd door Mammoet aan de kant geschoven.​

Dat was het begin van jarenlange rechtszaken. In 2008 verloor Stoof de zaak waarin hij loondoorbetaling had geëist. Vorig jaar won hij zijn rechtszaak, waarin hij de onbetaalde termijnen voor zijn aandelen eiste. RTL Z meldde destijds dat Mammoet hem anderhalf tot twee miljoen euro moest betalen. Dat blijkt 3 miljoen te zijn geweest, aldus Stoof.

Anti-concurrentiebeding
De ex-directeur is echter nog niet klaar met Mammoet. Momenteel loopt een procedure, waarin Stoof een schadevergoeding eist voor de jaren dat hij niet heeft kunnen werken. Na zijn vertrek gold een anti-concurrentiebeding van 13 jaar, waardoor hij geen nieuw bedrijf kon beginnen of elders aan de slag kon.

Stoofs meest conservatieve berekening gaat uit van inkomensschade, juridische kosten en immateriële schade. Die berekening komt uit op ruim tien miljoen euro. Uitgaande van het geld dat Mammoet door zijn uitvindingen heeft bespaard, meent Stoof zelfs recht te hebben op tientallen miljoenen euro’s. “Die berekeningen zijn er ook”, bevestigt Stoofs advocate Ingrid van Mook.

Langlopende zaak
Mammoet is sinds 2006 in handen van SHV Holdings, het conglomeraat van de investeerdersfamilie Fentener van Vlissingen. Het concern wil niet reageren. “Dit is een langlopende zaak waarbij wij geen procespartij zijn en die zijn oorsprong kent voordat Mammoet deel uitmaakte van SHV”, zegt woordvoerder Joost van Klink. “We hebben er niets over te melden.”

Ook Mammoet onthoudt zich van een reactie. “Wij geven geen commentaar op rechtszaken”, aldus woordvoerster Marjolein van Herel. Volgen het meest recente jaarverslag was 2013 een “teleurstellend jaar” voor het bedrijf. De omzet van Mammoet daalde met 12 procent tot bijna 1,2 miljard euro. De nettowinst daalde met 36 procent tot 60 miljoen euro.

Bron: RTL Z