Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
VW sjoemelde met tests

Houston eist 100 miljoen van Volkswagen

30 september 2015 07:09 Aangepast: 05 oktober 2015 07:53

De Amerikaanse stad Houston stapt naar de rechter en eist een schadevergoeding van 100 miljoen dollar van Volkswagen.

Volgens het bestuur van het Harris County heeft het gesjoemel van Volkswagen ertoe geleid dat de vervuiling in de stad en omstreken is verergerd. De schadeclaim, die omgerekend zo'n 89 miljoen euro bedraagt, is voor zover bekend de eerste eis die is afkomstig van een overheidsinstantie naar aanleiding van het dieselschandaal.

25.000 dollar per dag
Volgens voorzichtige schattingen zijn sinds 2009 ongeveer 6000 Volkswagen-diesels verkocht in Houston, de vierde stad van de Verenigde Staten. Dat aantal kan nog oplopen. Harris County wil compensaties vragen die kunnen oplopen tot 25.000 dollar per dag, voor elke dag dat de auto's hebben rondgereden. De regio claimt dat iedere rondrijdende Volkswagen een aparte schending van de regels is, iedere dag opnieuw.

Houston is een van de meest vervuilde steden. Dat komt door de uitstoot van chemische bedrijven en overvolle wegen. ,,De auto's waarmee geknoeid is, stootten elke dag veel meer stikstofoxide uit dan toegestaan. Het bedrog van Volkswagen heeft ons geschaad in de mogelijkheid om luchtkwaliteit te verbeteren en onze burgers te beschermen'', zegt Harris County.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore