Geld en Werk

Héé! CO2-neutraal biertje? In dit studentenhuis kan het

13 mei 2017 10:34 Aangepast: 13 mei 2017 10:45

Een studentenhuis dat verwarmd wordt door koud bier. Bij de Amsterdamse studentenvereniging L.A.N.X vergroenen ze, in plaats van ontgroenen. De drie monumentale panden van de vereniging zijn compleet duurzaam gemaakt. Onder meer door het pand te verwarmen met de bierkoeling.

De sociëteit van studentenvereniging L.A.N.X. zit in drie 18e eeuwse panden aan de Nieuwezijds-Voorburgwal in het centrum van Amsterdam.

Er werd nogal wat energie gebruikt. Alleen al aan gas verstookte de vereniging 36.000 kuub, gelijk aan het gasverbruik van 24 huishoudens. Maar vanaf vandaag is alles anders.

Koud bier, warm huis

Zonnepanelen, warmtepompen, restwarmtegebruik van de bierkoeling wekken nu de energie op om de zalen met infrarood installaties te verwarmen.

Waterbesparende sensoren op de toiletten, LED-verlichting en raamisolatie moet het energieverbruik nog verder naar beneden brengen. De oude, gasgestookte cv-installatie is verwijderd. Sterker: er is geen gaskraan meer te vinden in de panden.

Wij keken even binnen. Tekst loopt door onder de video.

 

Kosten: zo'n 450.000 euro. Geld dat door de 950 leden tellende studentenvereniging in de loop der jaren is gespaard.

"Natuurlijk kost deze verbouwing meer dan dat ze voor traditionele vervanging van de installaties hadden gekozen. Maar de extra kosten verdient de vereniging in tien jaar tijd terug", zegt projectleider Suze Gehem van adviesbureau De Groene Grachten.

Logisch

Voor de studentenvereniging was de keuze voor een compleet duurzaam verenigingsgebouw de enige logische: "De installaties waren aan vervanging toe en onze energierekening torenhoog. Dankzij deze verbouwing is ons gasverbruik naar nul en verwarmen we de drie panden met duurzame bronnen", zegt bestuurslid Martijn Berkhuizen.

Het sociëteitsgebouw van L.A.N.X wordt geopend in het bijzijn van oud-verenigingslid en ex-premier Jan Peter Balkenende.

Thumbnail

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore