Geld en Werk

Er staan een miljoen vacatures open, bijna net zoveel als voor de crisis

30 januari 2017 11:01 Aangepast: 29 juli 2017 01:30
Vooral in de detailhandel stijgt het aantal vacatures naar verwachting Beeld © ANP

Als je een baan zoekt kan 2017 een mooi jaar worden. Na een groei van 102.000 vacatures afgelopen jaar komen er dit jaar nog eens 39.000 bij, verwacht uitkeringsinstantie UWV. Dat brengt het totaal op 965.000 en dat is vrijwel gelijk met het niveau van de jaren 2006-2008, net voor de crisis.

Het aantal banen - vervulde werkplekken - zal ook toenemen, zegt het UWV in de Landelijke arbeidsmarktprognose 2017. Gerekend wordt op een stijging van het aantal banen voor werknemers met 1,4 procent, oftewel een groei van 137.000 banen tot ruim 10,1 miljoen. Het aantal banen voor zzp'ers zal veel minder groeien: met 0,7 procent tot ruim 1 miljoen.

Het aantal vacatures steeg in de topjaren voor de crisis tot net boven de 1 miljoen en nam daarna af tot 620.000 in 2009. Sinds 2014 neemt het aantal vacatures door het herstel van de economie weer toe.

Dat niet alleen het aantal banen toeneemt, maar ook het aantal vacatures komt doordat er altijd vertraging is tussen het ontstaan van een vacature en het moment dat deze wordt vervuld.

Ook wordt de arbeidsmarkt krapper en het aandeel vacatures dat moeilijk is te vervullen groeit.

Meeste kans in ICT en techniek

De stijging van het aantal vacatures komt doordat bedrijven groeien en Nederlanders vaker wisselen van baan vanwege de goede economie. Het aantal vacatures is dit jaar het grootst in de detailhandel, denkt het UWV: 169.000. In de zorg- en welzijnssector worden 131.000 werknemers gezocht. 

Werkzoekenden hebben volgens het UWV de meest kans op een baan in sectoren als de ICT en techniek. Vooral hier is sprake van een groeiend aantal moeilijk vervulbare vacatures.

Bij Informatie en communicatie kunnen bedrijven voor bijna de helft van de vacatures moeilijk iemand vinden. Bij functies op HBO-niveau is dat zelfs 65 procent. Van de vacatures voor technici (industrie, onderhoud en productie) zijn met name de vacatures op mbo-niveau moeilijk vervulbaar (meer dan de helft).

Minder goed zit je als je een baan zoekt in het onderwijs. Daar ligt het percentage vacatures moeilijk te vervullen is het laagst.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore