De kans dat je de komende maanden je baan verliest, is een heel stuk kleiner geworden. Volgens het Economisch Bureau van ING hoeft maar 1 op de 100 werknemers zich op dit moment zorgen te maken.
Het risico op baanverlies is daardoor even klein als voor de crisis in 2008. Op het dieptepunt van de crisis, in 2013, moest nog 1 op de 60 werknemers rekening houden met ontslag. Een 'spectaculaire daling', aldus de bank.
Het bericht sluit aan bij de cijfers die uitkeringsinstantie UWV gisteren bekendmaakte. Daaruit blijkt dat er dit jaar een kleine miljoen vacatures open zullen staan, bijna net zoveel als voor de crisis. Werkgevers zijn daardoor meer bezig met nieuwe mensen aannemen, en minder met vaste medewerkers ontslaan. Ook omdat het goed gaat met onze economie.
Helft wil blijven bij werkgever
Volgens ING voelen werknemers zich zelf op dit moment ook zekerder over hun baan, nu ze zien dat de arbeidsmarkt herstelt.
Uit het onderzoek van de bank blijkt verder dat veel werkenden helemaal niet van baan wíllen switchen. 44 procent wil het liefst tot hun pensioen bij hun huidige baas blijven zitten. Bij 45-plussers is dat zelfs bijna twee derde. Maar ook onder jongeren speelt dit gevoel: een op de zes vindt het wel prima bij zijn of haar huidige werkgever.
Weinig aandacht voor omscholing
Het aantal werkenden dat tijd en geld steekt in omscholing, blijkt klein. Minder dan een kwart is daar mee bezig; jongeren omdat ze zeggen geen tijd te hebben, ouderen omdat ze het niet nodig vinden. Zowel jonge als oudere mensen weten daarbij niet goed wát ze zouden moeten bijleren.
Geld is meestal geen probleem. Driekwart van de mensen die meededen aan het onderzoek zegt dat zijn of haar werkgever genoeg mogelijkheden biedt. Mensen met een laag inkomen zien wel problemen qua geld, de scholingsfondsen van bedrijven worden vooral goed gevonden door hoogopgeleide werknemers.