Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Baas boven baas: 'loonkloof tussen ceo en cfo groeit'

Beeld © ANP - Ceo Jean-Francois van Boxmeer (L) en cfo Rene Hooft Graafland van Heineken

De twee belangrijkste bestuurders van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven, de ceo en de cfo, hebben steeds vaker dezelfde verantwoordelijkheid, maar dat is in hun beloning niet terug te zien.

Gemiddeld is het basissalaris van de topman anderhalf keer zo hoog als dat van de financiële bestuurder. Die verschillen worden nog groter als de bonussen en andere prestatie-afhankelijke beloningen worden meegeteld. En dat is opmerkelijk, kopt het Financieele Dagblad, omdat in de praktijk beursgenoteerde bedrijven steeds vaker worden aangestuurd door de topman én zijn financiële rechterhand. De krant liet beloningsadviseur Focus Orange onderzoek doen naar de hoogte van salarissen en bonussen van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven op basis van de jaarverslagen. 

Twee keer zo veel
Daaruit blijkt dat de topbestuurders van Heineken (Jean-François van Boxmeer), Philips (Frans van Houten) en Wolters Kluwer (Nancy McKinstry) zelfs twee keer zo veel verdienen als hun in financiën gespecialiseerde collega's. Bij Vopak (Eelco Hoekstra) en Aalberts Industries (Wim Pelsman) is het verschil 'slechts' 1,3 keer zo hoog

Die verschillen staan haaks op de trend van de laatste tijd dat de ceo en de cfo steeds vaker met z'n tweeën in de statutaire leiding van het bedrijf zitten. De cfo beslist dus ook steeds vaker mee over de strategie van een concern. In dat licht bezien is de kloof in interne beloningsverschillen opmerkelijk, omdat  vanuit de gedachte van 'checks and balances' grote waarde wordt gehecht aan het bieden van tegenwicht aan de topman, schrijft het FD.