Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

'Ceo's moeten steeds meer zelf aandelen kopen in hun bedrijf'

11 mei 2017 16:28 Aangepast: 11 mei 2017 16:34
Unilever-topman Paul Polman wordt geacht vijf keer zijn basissalaris in aandelen Unilever te steken: 6 miljoen euro. Beeld © AFP

De grote Nederlandse concerns die op de beurs zijn genoteerd verlangen steeds vaker van hun topmanagers dat ze aandelen kopen van het bedrijf dat ze leiden.

Dat schrijft NRC Handelsblad. De krant bekeek daarvoor jaarverslagen en agenda's van aandeelhoudersvergaderingen.

Voorheen kregen de bestuurders vaak opties om aandelen te kunnen kopen, maar dat is grotendeels verleden tijd aldus de krant. De waarde van aandelenopties beweegt veel sterker dan die van het onderliggende aandeel, waardoor ceo's flink konden binnenlopen bij een stijgende beurskoers.

Philips, Unilever en ASML

Ondernemingen als Philips, Unilever en ASML willen nu het deel van hun salaris dat bestuurders in aandelen van het bedrijf moeten steken flink verhogen. Zo wordt van de topman van Philips de langetermijnbonus verhoogd, maar tegelijkertijd moet hij niet 300 procent, maar 400 procent van zijn basissalaris in aandelen Philips stoppen, aldus NRC.

Institutionele beleggers zoals verzekeraars en pensioenfondsen juichen de ontwikkeling toe. Als bestuurders met eigen geld zitten in het bedrijf dat zij leiden, dan hebben zij net als beleggers belang bij de koersontwikkeling.

Unilever's Polman: 6 miljoen aan aandelen

Relatief het meeste geld moet Unilever-topman Paul Polman in 'zijn' bedrijf stoppen: minstens vijf keer zijn basissalaris. Het basissalaris van Polman bedraagt 1,2 miljoen euro, zodat hij voor minimaal 6 miljoen euro aan aandelen Unilever moet bezitten.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore