Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Pc besturen als Stephen Hawking? Gratis programma voor ALS-patiënt

Beeld © Getty

Veel mensen zullen het kennen van de wereldberoemde wetenschapper Stephen Hawking: met zijn ogen bestuurt hij een pc die zelfs zijn spraak regelt. Er is nu opensource-software waarmee ook andere ALS-patiënten een computer met hun ogen kunnen besturen.

Het is gemaakt door een Britse ontwikkelaar. Omdat de software opensource is, kan iedereen eraan bijdragen. Het programma heet OptiKey en werkt vooralsnog alleen met Windows-computers. De software wordt bestuurd met een apparaatje dat je ogen trackt. Die zijn op dit moment al voor een paar honderd euro te verkrijgen en worden de komende jaren ook vaker in laptops geïntegreerd. 

Hoe werkt OptiKey?
​OptiKey toont een scherm en aanwijzer op het toetsenbord waar de gebruiker naar kan kijken. Door anderhalve seconde naar een letter op het scherm te kijken, wordt deze geselecteerd. Op deze manier kan een ALS-patiënt toch nog typen zonder zijn handen te gebruiken. Zelfs als de zenuwziekte veel spieren heeft aangetast, blijven de ogen bij de meesten nog intact.

De muisaanwijzer gebruiken gaat door middel van een balk aan de bovenkant van het scherm. Hier staan verschillende acties, zoals een linker- en rechtermuisklik. De gebruiker kijkt naar de actie die hij wil uitvoeren en kijkt vervolgens naar het gedeelte waar de actie moet worden genomen. Dit biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om een programma te openen of sluiten. Ook kan OptiKey geschreven woorden voorlezen.

In drie jaar tijd
Ontwikkelaar Julius Sweetland werkte ongeveer drie jaar aan de software. De tante van Sweetland is overleden aan ALS, en hij vindt dat de pc-oplossingen voor ALS-patiënten te duur of te slecht zijn. Daarom besloot hij om OptiKey te ontwikkelen.

Sweetland benadrukt dat hij de software altijd gratis wil aanbieden. Ook vraagt hij ontwikkelaars en vertalers om aan het project mee te werken. Mensen die geld willen doneren, wordt gevraagd om hun donatie aan een goed doel over te maken, zoals stichting ALS.

Bron: RTL Z / Daniël Verlaan