Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
TTIP

Ploumen: 'Chloorkip komt er niet in'

09 oktober 2015 21:43 Aangepast: 09 oktober 2015 23:01

Er was terecht kritiek op de plannen voor het arbitragetribunaal ISDS, onderdeel van handelsverdrag TTIP, stelt minister Ploumen. Ze garandeert bij het programma Van Liempt Live dat de plannen worden gewijzigd.

Er is nogal wat onrust over handelsverdrag TTIP, vooral over het arbitragetribunaal. Investeerders kunnen daar een schadevergoeding claimen als ze denken door een overheid benadeeld te worden.

Ploumen zegt nu dat ze de zorgen deelt die er waren over het arbitragetribunaal. "Met steun van burgers en organisaties hebben we in Brussel andere voorstellen kunnen doen. De Europese Commissie heeft voorstellen gedaan die verdacht veel op die van ons lijken", aldus Ploumen. Ze zegt te garanderen dat de plannen voor het arbitragetribunaal zoals ze waren er niet komen: "die zijn dood en begraven".

'Parlement moet over TTIP stemmen'
Interessant is dat Ploumen vindt dat de nationale parlementen zich over TTIP moeten kunnen uitspreken. Op dit moment is het nog maar de vraag of de parlementen dat straks kunnen. Het Europese Hof van Justitie moet nog besluiten of het een zaak is van het Europees Parlement.

De kritiek op TTIP heeft er toe geleid dat het Platform TTIP Platform een referendum wil over TTIP. Maar voor er echt een referendum komt, moet er eerst een verdrag zijn dat is goedgekeurd. Besluit het EU-Hof dat ons parlement er niet over gaat, dan kan er dus ook geen referendum worden gehouden.

‘Chloorkip komt er niet in’
Uit een recent onderzoek bleek dat bijna de helft van de Nederlanders vinden dat een arbitragehof niet in TTIP thuis hoort. Het percentage tegenstanders van TTIP als geheel is lager.

De zorgen over voedselveiligheid zijn volgens Ploumen 'onnodig'. "We willen juist dat de goede standaarden de standaard voor iedereen worden. Chloorkip eten kan alleen in de VS."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore