Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Hoe kom ik waar Maurits Groen nu is?

16 september 2015 21:29 Aangepast: 17 september 2015 00:14
'Passie is een voorwaarde voor een lange carrière met één thema' Beeld © mgmc

RTL Z legt elke week de carrière van een opvallende Nederlander onder de loep. Deze week: WakaWaka-oprichter Maurits Groen. Wat waren de sleutelmomenten die hem brachten waar hij nu is?

Hij haalde in zijn jeugd al "honderdduizenden kilo’s" oude kranten op om te recyclen. Die drive is nooit weggegaan en zorgde ervoor dat hij in staat was om grote projecten te realiseren en door te zetten als het even tegen zat. Zijn passie: duurzaamheid. Al vindt hij het afschuwelijk dat dat woord eigenlijk bestaat.

Eerste baan: hoofdredacteur Milieumagazine van Milieudefensie (1978)
"Wonderbaarlijk eigenlijk, dat ik werd aangenomen. Ik was 23 jaar en zag heel toevallig die advertentie. Als net afgestudeerde politieke wetenschapper had ik helemaal geen ervaring. Ik begon destijds in de zomer en werd na twee weken meelopen meteen in het diepe gegooid. Het was eigenlijk een beetje in de cowboytijd van de milieubeweging; er was geen leiding en iedereen was daar eigen baas."

"In deze functie ben ik echt zelfstandig geworden. In vier jaar tijd heb ik heel goed de hoofd- van de bijzaken leren onderscheiden, heel belangrijk in het leven. We stelden onze doelen altijd enorm hoog en waren onze tijd ver vooruit. Zo hebben we in 1979 al een campagne gehouden om zonne-energie te promoten."

Key moment: aan de slag als zelfstandig ondernemer (1982)
"Ik werkte nog bij het milieumagazine toen de VPRO naar me belde: ze waren bezig met de serie ‘Puur Natuur’ over het milieu, maar dat wilde totaal niet vlotten. Sterker nog: ze hadden nog geen meter film geschoten. Voordat ik het wist, was ik daar tv-maker. Later ben ik zelf documentaires gaan maken, boeken gaan schrijven en overheden gaan adviseren."

"Passie is een voorwaarde voor een lange carrière met één thema. Ik snap niet dat andere mensen zich niet druk maken over de vervuilde aardbol op dit moment. Je leest toch de krant? Je ziet toch wat er gebeurt? Je hebt toch kinderen? Je kan toch nadenken? Hoe moeilijk is het?! Ik heb echt een ongeremde drive om daar iets te doen."

Huidige baan: mede-directeur WakaWaka BV (2011)
​"WakaWaka is de meest efficiënte solar-led lamp ter wereld.  Onder het motto: 'buy one, give one' wordt er voor elke verkochte lamp een gedoneerd aan mensen in een ontwikkelingsland. Het kostte me een jaar fulltime werken om alles überhaupt op de rit te krijgen. In het begin was het echt een mission impossible. We moesten veel hulp inroepen en het was een enorme klus in deze competitieve markt om het product uiteindelijk te lanceren. Ik weet nog steeds geen volt van een ampère te onderscheiden trouwens hoor…"

"Ik zou nooit kunnen werken voor of bij een bedrijf dat het klimaatprobleem verergert. Dat het woord ‘duurzaam’ bestaat, geeft toch al aan dat iets grondig mis is? Hoe kan het dat wij als samenleving toestaan dat onze wereld wordt vervuild? Is toch vreemd, is toch onzinnig? Ik denk echt dat Shell over 25 jaar niet meer bestaat omdat ze een hele conservatieve, vervuilende mindset hebben."

Motto: maak keuzes
"Je moet soms bewust oogkleppen opzetten in je carrière en gewoon doorzetten. Ik heb geen tijd voor ‘nee’ en ‘maar’. Sterker nog: op mijn kantoor is het woord afgeschaft. Ik wil alleen het woord ‘wanneer’ horen. Of ik daardoor geen ja-knikkers om mij heen verzamel? Nee hoor, die mensen vis je er vaak best snel uit."

"Ik ben slecht in het maken van keuzes, maar gelukkig kan ik altijd wel weer nieuwe klussen verbinden met mijn grotere doel."

Omgaan met tegenslagen: ‘Werk met passie’
"Kijk naar wat je eigen talenten zijn en wat je leuk vindt om te doen. Waar ligt jouw deskundigheid, waar kan je je gepassioneerd voor inzetten? Kies een branche of activiteit bij die daarbij hoort. Gaan en volhouden."

Nu op het vizier: blijven strijden voor de aarde
"Ik ben er zelf van overtuigd dat mensen geweldige dingen kunnen doen, maar we hebben afgelopen decennia een doos van Pandora geopend. Door de industriële revolutie hebben we processen in werking gezet in de natuur, die amper te stoppen zijn. Het is alsof we een vrachtwagen van een helling af hebben geduwd. Die auto is nu halverwege de helling en het huis waar die tegenaan gaat, weet nog van niks."

"We hebben nu al de technologie en maatregelen om de overstap vandaag te maken. Als we een beetje ons best doen is energie straks gratis door alle zon en wind. Het is gewoon te stom voor woorden dat we dit akkefietje niet even oplossen terwijl we de menselijke beschaving op het spel zetten. We hebben alle middelen om wél goed met de aarde om te gaan. Alleen doen we dat niet. Deze frustratie zorgt ervoor dat ik mijn hele leven zal blijven strijden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore