Geld en Werk

Maurits Groen winnaar Duurzame 100

09 oktober 2015 21:49 Aangepast: 10 oktober 2015 17:47
'Passie is een voorwaarde voor een lange carrière met één thema' Beeld © mgmc

Ondernemer Maurits Groen is uitgeroepen tot de duurzaamste Nederlander van 2015 door Dagblad Trouw. Hij mocht zes jaar jaar lang aftellen van plek 6, 4, 3, 3, 2 en vandaag eindelijk naar nummer 1.

Twaalf juryleden kozen hem uit een longlist met 519 namen. Groen is de mede-oprichter van WakaWaka en ontwikkelt zonnelampjes waarvan er inmiddels 200.000 zijn verspreid, onder andere bij vluchtelingen in Irak, Syrië en Congo.

De helft van de lampen die wordt verkocht, wordt weggegeven aan mensen die geen toegang hebben tot elektriciteit. De WakaWaka's geven tot tachtig uur licht na één dag volle zon. "Dat kleine pokkedingetje maakt ginds een wereld van verschil", zegt hij. "Zelfs het verschil tussen leven het dood."

Lange carrière
Groen werkt inmiddels al bijna 40 jaar in het groene wereldje en is door de jury vooral gekozen vanwege zijn brede visie. Ook op het criterium daadkracht scoorde hij hoog. De lijst telt zevenentwintig nieuwe namen, de top-10 is voor de helft vernieuwd.

Nummer twee op de lijst is advocaat Roger Cox, hij werkt als raadsman van Urgenda in de klimaatzaak tegen de staat. De jury koos hem 'vanwege zijn grote rol in een baanbrekende rechtszaak'.

Jongste genomineerde
Opvallend is ook de jongste genomineerde: de 21-jarige Boyan Slat op nummer 4. De uitvinder zamelde twee miljoen in om oceanen te zuiveren van plastic. De hoogste nieuwkomer is Eva Gladek, een jonge industrieel ecoloog en oprichter van Metabolic, een agentschap voor maatschappelijke veranderingen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische zaken stond vorig jaar nog op nummer 57, maar staat dit jaar niet meer in de lijst. Ook haar collega Wilma Mansveld van Milieu is niet genomineerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore