Geld en Werk

Deze plastic-etende bacterie kan recyclen voorgoed veranderen

11 maart 2016 22:47 Aangepast: 01 augustus 2017 03:30

Onze oceanen, stranden en prullenbakken zitten er vol mee: plastic. Wetenschappers hebben een plastic-knabbelende bacterie gevonden die ons van die last af zou kunnen helpen.

Plastics zijn, over het algemeen, niet bio-afbreekbaar. Dat is een probleem: zo blijven we immers lang met plasticafval zitten. Onderzoekers van de Kyoto Universiteit hebben een plastic-knabbelende bacterie gevonden die kan leven op PET plastic, dat onder meer in kleding en flessen zit.

Plastic weg
De wetenschappers stopten het PET plastic, de bacteriën en andere voedingsstoffen bij elkaar en enkele weken later was al het plastic weg. Ze hebben bovendien het gen in het DNA van de bacterie aangewezen dat verantwoordelijk is voor het enzym dat PET 'opeet'. 

Van het opeet-enzym hebben de onderzoekers er meer gemaakt, schrijft The Conversation, waardoor ze konden aantonen dat het plastic inderdaad opgeknabbeld kan worden door dit enzym alleen.

Echte gerecycled
In de praktijk zouden de enzymen aan bakken plastic afval toegevoegd kunnen worden, zodat het plastic omgezet kan worden naar chemische stoffen. Daarvan kunnen weer nieuwe plastic producten worden gemaakt, waardoor er echt gerecycled wordt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore