Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

ACM tikt energiebedrijven op de vingers

12 oktober 2015 12:26 Aangepast: 12 oktober 2015 12:32

Toezichthouder ACM heeft drie energiebedrijven op de vingers getikt omdat hun online informatie niet deugt. Bij twee bedrijven was het zelfs nodig om te dreigen met een dwangsom om ze te dwingen hun zaken op orde te brengen.

Eerder was ACM om dezelfde reden al in actie gekomen tegen vier andere energiebedrijven. Dat gebeurde nadat ACM eind vorig jaar met de sector had afgesproken dat de informatie voor consumenten volgens de regels zou worden aangepast. "Het is teleurstellend dat we nu toch weer moeten handhaven. ACM blijft optreden tegen bedrijven die hun klanten niet juist of niet volledig informeren. Duidelijke informatie is essentieel voor consumenten om te kunnen vergelijken en een keuze te kunnen maken'', zegt ACM-bestuurder Anita Vegter.

Dwangsom voor onduidelijke info
De twee bedrijven waarvoor een dwangsom dreigde, tot maximaal 50.000 euro, waren Gewoon Energie en Energieflex. Gewoon Energie was niet open over het feit dat het optrad als wederverkoper voor energieleverancier Anode. Het gaf ook onjuiste en onduidelijk informatie over de bedenktijd die consumenten hebben als ze een contract afsluiten. Het bedrijf besloot de gewraakte website uit de lucht te halen.

Energieflex was onduidelijk over de bedenktermijn en de kosten voor netbeheer die alle consumenten moeten betalen. Daarnaast voldeed de informatie niet waarmee consumenten kunnen berekenen wat ze gaan betalen op basis van hun verbruik. Dit bedrijf heeft de opgedragen wijzigingen inmiddels doorgevoerd.

Het derde bedrijf, waarvan ACM de naam niet prijsgeeft, paste op dringend verzoek van de toezichthouder de informatie over de netbeheerkosten aan. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore