Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Bieroorlog: afwijzen bod 'ongeloofwaardig'

Bestuursvoorzitter Carlos Brito van AB InBev. Beeld © EPA

Bierbrouwer AB InBev snapt niets van het afwijzen van het overnamebod op concurrent SABMiller. Die vindt het bod van omgerekend 92 miljard euro te laag, maar daar kijkt het Amerikaans-Belgische bedrijf heel anders tegenaan.

Anheuser Busch InBev 'is verbaasd' dat het bestuur van SABMiller 'blijft zeggen dat SABMiller substantieel wordt ondergewaardeerd'. Volgens AB InBev zijn de argumenten die SABMiller gebruikt 'ongeloofwaardig'. Het voorstel van 42,15 euro per aandeel ligt volgens InBev 44 procent hoger dan de koers op 14 september, de dag voor de eerste geruchten over een overnamebod.

De grootste aandeelhouder van SABMiller, Altria met een belang van 27 procent, steunt het bod wel. Volgens AB InBev dringt Altria er dan ook op aan dat SABMiller snel het gesprek aangaat om een overeenkomst te bereiken.

Hoger overnamebod
Verder zei AB InBev dat veel werk is gedaan wat betreft kartelregelgeving en dat op dat gebied oplossingen zijn gevonden om een deal met SABMiller rond te kunnen krijgen.
Het is het derde bod van AB InBev op SABMiller. Twee eerdere en lagere biedingen werden ook al verworpen. Naar verluidt zou SABMiller pas akkoord willen gaan met een overname bij een prijs van 45 pond per aandeel.

Hoewel AB InBev volgens Rabobank een eerlijke prijs biedt, verwacht de bank dat de brouwer zijn bod verder zal verhogen. Dat schrijven analisten in een rapport. Zij schatten de kans dat toch een deal wordt bereikt hoog in. Als er een akkoord bereikt wordt, ontstaat daardoor de grootste brouwer ter wereld. 

Meer over de overnamestrijd tussen 's werelds grootste brouwers vanavond bij Z Today, om 18:00 uur op RTL Z.