Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Zeeuws ziekenhuis gaat crowdfunden

20 mei 2015 11:19 Aangepast: 06 september 2015 16:19

Zeeland Investments Beheer (ZIB) wil de renovatie van een ziekenhuis in Vlissingen voor een deel financieren via crowdfunding. Het gaat om de verbouwing van de locatie Vlissingen van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ).

De bedoeling is dat ZIB pand en grond van ADRZ koopt voor 5 miljoen euro en de renovatie ter hand neemt. Een en ander is inmiddels vastgelegd in een intentieovereenkomst, bevestigde een woordvoerder van het ziekenhuis.

ZIE OOK: Megaverlies voor Zeeuws ziekenhuis

Om het project te realiseren is een bedrag van circa 20 miljoen euro nodig. Van Koeveringe wil ongeveer de helft hiervan ophalen via crowdfunding. Particulieren kunnen er aan meedoen vanaf een bedrag van 2500 euro tot een maximum van 40.000 euro.

Particulieren kunnen meedoen vanaf een bedrag van 2500 euro tot een maximum van 40.000 euro. Ze verstrekken de lening voor een periode van maximaal zeventien jaar. De deelnemers krijgen een rente van 5 procent per jaar.

Van Koeveringe zegt dat via de crowdfunding ook een sterke relatie kan ontstaan tussen de Zeeuwse bevolking en het ziekenhuis. ,,Ze krijgen minimaal een keer per jaar de kans om op een vergadering hun zegje te doen.''

ZIB wil de andere helft van de benodigde 20 miljoen euro financieren via een bancaire lening.

Volgens het plan huurt ADRZ het gerenoveerde ziekenhuis terug. Volgens de woordvoerder van het ziekenhuis scheelt dat op jaarbasis 3 miljoen tot 4 miljoen euro aan exploitatiekosten.

ADRZ, dat ook locaties heeft in Goes, Zierikzee en Middelburg, was eigenlijk van plan elders in Zeeland nieuwbouw te realiseren. Maar het lukte niet daarvoor de financiering rond te krijgen, aldus de woordvoerder.

Van Koeveringe rekent erop dat in november alles rond is, waarna in december of januari met de ongeveer een jaar durende renovatie kan worden begonnen. Het ziekenhuis blijft tijdens de verbouwing gewoon open.

RTL Z/ ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore