Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

We vertrouwen de EU nauwelijks, maar onze eigen Tweede Kamer nog minder

14 oktober 2015 07:37 Aangepast: 14 oktober 2015 08:40
De Tweede Kamer debateert met minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie). Beeld © ANP

Nederlanders hebben al jaren weinig vertrouwen in officiële instanties. Opmerkelijk genoeg vertrouwen we onze eigen nationale volksvertegenwoordiging, de Tweede Kamer, nog minder dan de Europese Unie, waar toch vaak veel kritiek op is.

Bijna tweederde van de Nederlandse bevolking heeft geen of weinig vertrouwen in de Tweede Kamer, blijkt uit een groot onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vertrouwen in pers het laagst
Het vertrouwen in de Europese Unie is iets groter, bijna vier van de tien Nederlanders vertrouwen de EU. Het vertrouwen in instituties is volgens het CBS al jaren laag, maar in vergelijking met andere Europese landen nog relatief hoog. 

Niet alle instituties worden met wantrouwen bekeken, Nederlanders vertrouwen de politie en rechters wel. Bijna 70 procent heeft vertrouwen in de arm der wet en de rechterlijke macht. Ambtenaren daarentegen worden minder vertrouwd, 42 procent van de ondervraagden vertrouwt mensen in overheidsdienst. 

Het is trouwens gepast om hier ook de hand in eigen boezem. te steken. De institutie die Nederlanders het allerminst vertrouwen zijn 'wijzelf'. Slechts 33 procent heeft volgens het CBS namelijk vertrouwen in de pers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore