Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Volkswagen investeert 1 miljard euro minder

Beeld © ANP

Volkswagen gaat 1 miljard euro minder per jaar minder investeren in haar hoofdmerk. Ook Volkswagen dus.

De autofabrikant noemt het zelf een "heroriëntatie", die moet helpen de gevolgen van het dieselschandaal te beperken. Volkswagen zal, naar eigen zeggen, in Europa en de Verenigde Staten alleen nog dieselauto's op de markt brengen die zijn uitgerust met de beste mogelijke technologie om de uitstoot van schadelijke gassen te reguleren.

Vol gas op elektrisch
Daarnaast gaat Volkswagen zwaarder inzetten op elektrische en hybride auto's. Een lopend kostenbesparingsprogramma wordt versneld uitgevoerd, zegt topman Herbert Diess. Over mogelijke personele gevolgen zei hij niets.

Het Volkswagenconcern hangt alleen al in de Verenigde Staten een miljardenboete boven het hoofd omdat het gesjoemeld heeft met uitstootwaarden van dieselauto's. De auto's waren voorzien van software waardoor ze veel groener uit de test kwamen. 

Geld opzij gezet
​Volkswagen heeft tot dusver 6,5 miljard euro opzij gezet om de kosten te dekken van het schandaal, waarbij ook de dochtermerken Audi, Seat en Skoda betrokken zijn. Het uiteindelijke bedrag aan boetes, schadevergoedingen en overige kosten kan in de tientallen miljarden lopen.