Dieselschandaal Volkswagen

Roerige dag voor Volkswagen

12 oktober 2015 20:15 Aangepast: 12 oktober 2015 20:30
Beeld © ANP

Martin Winterkorn, de voormalige baas van Volkswagen, trad al eerder terug als topman, maar levert nu definitief zijn toegangspasje van het directiegebouw in. Hij stopt ook met alle andere functies die hij binnen het concern uitoefent. Het was opnieuw een roerige dag voor het autobedrijf.

Verwacht wordt dat Winterkorn in de komende dagen, als alle formaliteiten zijn afgehandeld, zijn aftreden bekend maakt, berichten Süddeutsche Zeitung en WDR op basis van anonieme bronnen. Hij is onder andere ook bestuursvoorzitter bij Porsche, het familiebedrijf dat een meerderheidsbelang in Volkswagen heeft. Daarnaast heeft hij dezelfde functie bij Audi, vrachtwagenbedrijf Scania en bij de nieuw opgerichte tak Truck en Bus bij het bedrijf.

Volgens Reuters wordt er binnen het bedrijf flink aangedrongen op zijn aftreden. Vorige week was Winterkorn al niet aanwezig bij een bestuursvergadering van Audi. Ondertussen ontkent Porsche zijn aftreden en Volkswagen weigert commentaar te leveren. Eerder zei het bedrijf dat het aan de Raad van Commissarissen was om over de toekomst van de oud-topman te beslissen.

S&P verlaagd kredietstatus
Ondertussen verlaagde Standard & Poor’s (S&P) de kredietstatus vandaag van Volkswagen vandaag van A naar A-. De kredietbeoordelaar sluit een verdere verlaging met nog eens twee stappen niet uit. Volgens S&P heeft de affaire aangetoond dat het niet snor zit met de interne controle van de Duitse autofabrikant.

Ook werd bekend dat de fabrikant vermoedelijk in 2008 voor het eerst knoeide met de software in Groot-Brittannië, zei de managing director van het land vandaag. Hij waste meteen zijn handen schoon: "Ik wist niets over dit onderwerp tot 19 september dit jaar, toen ik het voor het eerst hoorde op het nieuws over de Verenigde Staten." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore