Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Voor een Billy boekenkast ga je naar Slowakije

Beeld © ANP

Als je een Billy boekenkast van Ikea wilt hebben, ben je het goedkoopst uit in Slowakije. Koop hem in ieder geval niet in Egypte. Daar zijn de Billy's het duurst.

Wie heeft er nu geen Ikea-spullen in huis, al is het maar iets dat je eigenlijk helemaal niet wilde kopen. Niet in alle landen zijn de spullen van de Zweedse meubel-gigant even duur. Bloomberg berekende dat er soms behoorlijke prijsverschillen zijn tussen verschillende landen.

In Nederland betalen wij maar liefst 28 procent meer voor een witte Billy boekenkast (202x80x28) dan in Slowakije. Het kan nog erger. Amerikanen betalen ruim eenderde meer dan wij en 77 procent meer dan de Slowaken. Het meest te beklagen zijn Egyptische Ikea-fans. Hun Billy kost 89 euro, dat is op een haar na het dubbele van bij ons.

Naar Bratislava of Antwerpen?
Opvallend is dat in de ons omringende landen overal de prijzen net wat anders zijn. De Billy die bij ons 44,95 euro kost, is in Duitsland een stuiver duurder, maar in België bijna vijf euro goedkoper. In Frankrijk zijn ze nog eens bijna een dubbeltje goedkoper.

Als je echt goedkoop uit wilt zijn, dan rijd je dus even naar Slowakije. Er is daar maar één Ikea, in de hoofdstad Bratislava. Die kun je dus niet missen. Het is wel zo'n 1200 kilometer rijden.

Bredanaars gaan naar Wilrijk
Als je in Breda woont kan het lonen om even naar de Ikea in Wilrijk te gaan, aan de zuidkant van Antwerpen. Het is maar 60 kilometer, alleen jammer dat er in Breda ook een Ikea is.

Er zijn wereldwijd als meer 41 miljoen Billy's verkocht sinds hij in 1979 voor het eerst in de winkel stond. Gemiddeld kost de witte Billy (202x80x28) omgerekend zo'n 51 euro. Dat is ruim 6 euro meer dan wij in Nederland kwijt zijn, dus we mogen niet klagen.