Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

3D-geprinte luxe-auto en ja, hij rijdt echt (maar sturen kan niet)

07 oktober 2015 07:37 Aangepast: 07 oktober 2015 08:44
De Origami Car gebaseerd op de Lexus IS. Beeld © Lexus

Dat met behulp van 3D-techniek veel gemaakt kan worden wisten we al, zo worden er onder andere huizen gemaakt met 3D-printers. Een auto was voor zover wij weten nog niet gelukt, maar fabrikant Lexus is er in geslaagd.

Een team van ontwerpers werkte drie maanden aan de replica van de Lexus IS, een luxe sedan van de Japanse automaker. In de auto zijn 1700 kartonnen platen verwerkt die met een laser op maat zijn gemaakt. Dankzij een elektrische motor kan de auto ook echt rijden, zelfs de koplampen doen het gewoon. Een kléin nadeel: de auto kan niet sturen, dus alleen recht vooruit of achteruit rijden.

Thumbnail

Het was nog geen gemakkelijke klus om te doen, vooral het in elkaar zetten van het model, Origami Car gedoopt, was een uitdaging. De lijm die werd gebruikt droogde namelijk binnen tien minuten op, waarna het niet meer mogelijk was om veranderingen aan te brengen. "Net als de echte automonteurs moesten ook wij met militaire precisie deze klus doen", zegt ontwerper Ruben Marcos van het Engelse bedrijf dat de auto maakte

De auto zal vanaf morgen te zien zijn op een designbeurs in het Engelse Birmingham. De makers zetten een filmpje online van het assemblage-proces en de eerste testritten:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore