Geld en Werk

Jobhoppen? Nee hoor, de meeste werknemers blijven liefst bij één baas

11 mei 2017 13:50 Aangepast: 28 juli 2017 03:30
Demissionair premier Rutte op bezoek bij familiebedrijf Adams Muziekcentrale. Beeld © Archieffoto ANP

Nu de economische crisis vér achter ons ligt, lijkt het voor de hand te liggen dat veel mensen erover nadenken om van baan te wisselen. Maar niets is minder waar: driekwart van de werknemers van mkb- en familiebedrijven zou het liefst z'n hele leven voor dezelfde baas werken.

Werknemers van bovengenoemde bedrijven hechten volgens een onderzoek van adviesbureau BDO verder meer aan goede arbeidsvoorwaarden zoals vakantiedagen en een auto van de zaak dan aan een hoog salaris. In het onderzoek werden 1400 medewerkers van mkb- en familiebedrijven ondervraagd en zij geven aan liever 'in hun comfortzone' te zijn dan constant uitgedaagd te worden.

Verder blijkt uit het onderzoek een flink verschil tussen hoog- en laagopgeleide werknemers als het gaat om motivatie. Lageropgeleiden gaan voor zekerheid, zoals een goed pensioen, hogeropgeleiden hebben liever een salaris dat afhankelijk is van hun prestaties, bijvoorbeeld in de vorm van bonussen. 

Hogeropgeleiden ambitieuzer

Hogeropgeleiden geven ook meer dan lageropgeleiden de voorkeur aan een overstap naar een andere werkgever (31 procent vs. 14 procent) en een hoog salaris nú (62 procent vs. 43 procent).

Uit het onderzoek blijkt verder dat werknemers van familiebedrijven trouwer zijn dan hun collega’s in een ander mkb-bedrijf. Opmerkelijk: in een familiebedrijf hebben werknemers minder behoefte aan vrijheid dan in in het mkb.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van