Geld en Werk

Hoe belangrijker je baan, hoe gelukkiger je bent

12 mei 2017 12:14 Aangepast: 12 mei 2017 12:53

Welke baan maakt je gelukkig? Niet alleen zaken als salaris of de balans tussen werk en vrije tijd zijn daarbij van belang. Ook de mate waarin je werk essentieel is voor het bedrijf telt mee.

Wie binnen een bedrijf belangrijk werk doet, is gelukkiger dan iemand die minder essentiële werkzaamheden verricht. Wetenschappers hebben in 5 verschillende onderzoeken honderden werknemers ondervraagd en de uitkomst gepubliceerd op de website van Harvard Business Review.

Een blije programmeur

Neem een jurist. Hij is volgens de onderzoekers gelukkiger bij een advocatenkantoor dan als bedrijfsjurist bij een reclamebureau. Of een programmeur. Hij wordt blijer van een baan bij een techbedrijf dan als hij programmeur zou zijn bij een communicatiekantoor.

Waar komt dat door? Uit de onderzoeken blijkt dat werknemers gelukkig worden als ze belangrijk zijn voor het bedrijf. Zij zijn cruciaal voor het bedrijf. Een reclamebureau draait gewoon door als de bedrijfsjurist wegvalt. Maar een advocatenkantoor kan niet zonder advocaten, zij zijn onmisbaar voor het kantoor. Datzelfde geldt voor schilders bij een schilderbedrijf. Hoe essentiëler je werk is, hoe gelukkiger je bent.

Emotioneel meer betrokken

De onderzoekers concluderen verder dat werknemers die essentieel werk doen voor hun bedrijf emotioneel meer betrokken zijn, minder onzeker zijn over hun baan en minder vaak een burnout hebben. Uit de onderzoeken zijn geen nadelige gevolgen gebleken.

Tot slot richten de onderzoekers zich tot de werkgevers. Bazen willen graag hun belangrijke werknemers tevreden houden, maar dat zijn zij over het algemeen al. Het zou raadzamer zijn, volgens de wetenschappers, als werkgevers zich juist zouden inspannen voor de werknemers op minder essentiële posities.

Zij zijn minder gehecht aan de organisatie en met extra aandacht zou je hen meer kunnen betrekken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore