Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Nederlandse kinderfiets haalt al meer dan 2,8 ton op via crowdfunding

25 september 2015 06:08 Aangepast: 25 september 2015 07:18
Een jaar geleden is er een investeerder ingestapt, die de particuliere markt helemaal zag zitten Beeld © Infento

Kleine kinderen groeien als kool en voordat je het weet, zijn ze alweer uit hun loopwagentje, fietsje of step gegroeid. Zonde, dacht Sander Letema, één van de twee oprichters van Infento.

De startup, die hij samen met zijn zwager oprichtte, haalde afgelopen dagen op Kickstarter vijf keer zoveel op als gehoopt. En het bedrijf heeft nog negen dagen te gaan op het crowdfundingplatform. Inmiddels staat de teller op 280.000 euro.

"Ik krijg elke keer een berichtje als er een nieuwe bestelling is geplaatst, mijn telefoon staat niet meer stil", zegt Letema. "De meeste opdrachten komen uit Amerika, waar Kickstarter ook het grootst is, maar we krijgen echt verzoeken van over de hele wereld. Zo is er veel interesse vanuit Azië. Sinds afgelopen week kunnen we nu bijvoorbeeld ook in Singapore leveren nadat we daar twintig mailtjes over hadden gehad. We zijn daarnaast ook bezig met Nieuw Zeeland, in Australië kunnen we al wel bezorgen."

Productie kostte jaren
Het goedkoopste bouwpakket is 299 dollar en is geschikt voor kinderen van nul tot zes jaar. Wie meer uitbreidingen wil voor kinderen tot tien jaar, kan die erbij bestellen. Voordat de fiets daadwerkelijk op grote schaal geproduceerd kon worden, waren Lentema en zijn compagnon al jaren bezig met de productie.

Het begon allemaal toen de zwager van Lentema een vriend vroeg om wat constructiemateriaal. Hij maakte er een handleiding bij zodat kinderen zelf hun wagentjes in elkaar konden zetten en racewedstrijden konden houden. Dat was een groot succes.

Miljoen aan investeringen
Daarom was het duo van plan om bestaande componenten in te kopen, die in een doos te stoppen en door te verkopen. "Het werd al snel duidelijk dat dit niet te betalen zou zijn. De Europese fabrikanten rekenen gewoon een veel te hoge prijs. Via Alibaba hebben we toen contact opgenomen met verschillende fabrikanten. Sommigen reageerden redelijk snel in begrijpelijk Engels en boden een aantrekkelijke prijs."

De startup was al begonnen met de verkoop aan scholen. Inmiddels leveren ze aan 70 scholen in Nederland, België en Duitsland bouwpakketten. Een jaar geleden is er een investeerder ingestapt, die de particuliere markt helemaal zag zitten. Inmiddels heeft het bedrijf een startkapitaal van bijna een miljoen. Om ervoor te zorgen dat het project ook op Kickstarter een groot succes werd, opende het duo een Amerikaans rekeningnummer. "We zagen dat de meest succesvolle bedrijven op Kickstarter uit de Verenigde Staten kwamen. Dat is ook prettiger voor de consument. Europese bedrijven rekenen hun bedragen in euro's, waarna ze omgerekend worden in dollars. Dat ziet er veel minder mooi uit."

Fabrieken in Azië 
Die investering lijkt zich uit te betalen. "We hebben uiteindelijk een fabriek uitgekozen die zelf mallen kon maken en deze ook konden gieten. Het hele bouwpakket bestaat uit zo'n 200 kleine onderdelen. 60 daarvan worden speciaal voor ons gemaakt en geproduceerd, zoals bijvoorbeeld de wielen. Uiteindelijk zijn er 25 mallen gemaakt en zijn we vier keer op en neer gevlogen naar de fabriek voordat ze goed genoeg waren."

Die reis zullen de twee nog wel vaker maken, want vlak voordat alle producten verscheept worden, gaan ze de kwaliteit persoonlijk controleren. "We hebben een shipping agent in China die alle producten vasthoudt tot ze verscheept kunnen worden. Als die niet in orde zijn, kunnen we ze dus nog op tijd terugsturen."

Toekomst
Nu de vraag voor de startup groter is dan verwacht, lijkt de sky de limit te zijn. Het bedrijf denkt na over de levering aan winkels, tot nu toe verkopen ze hun bouwpakketten alleen online. De eerste Infento is naar verwachting in januari 2016 leverbaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore