Geld en Werk

Tijd wordt even stilgezet voor Big Ben

18 oktober 2015 13:22 Aangepast: 18 oktober 2015 15:11
Helemaal verwaarloosd wordt de toren niet, regelmatig wordt er klein onderhoud gepleegd Beeld © ANP

Big Ben moet zo snel mogelijk opgeknapt worden, omdat hij in zeer slechte staat blijkt te zijn. Daarvoor mag de Britse belastingbetaler flink in de buidel tasten; de renovatie kost zo'n 40 miljoen euro.

Voor dat geld krijgt Big Ben een nieuw jasje, wordt de klok zelf opgeknapt en het karakteristieke geluid van de klokken bewaard. Anders moeten de Londenaren er niet verrast van opkijken als het uurwerk er 'binnen twee tot drie jaar' spontaan mee ophoudt, zegt het Britse Parlement in een rapport.

Voor de grondige renovatie wordt de tijd vier maanden lang even stilgezet, anders kan het uurwerk niet schoongemaakt worden. De klok staat daarmee een recordtijd stil. Mochten de Britten hun vertrouwde klok missen, dan kunnen ze hopelijk nog wel terecht bij de virtuele variant.

Kosten
Om te voorkomen dat de klok stopt, moet er volgens het House of Commons alleen al 6,5 miljoen euro uitgetrokken worden. The Sunday Times schrijft dat Big Ben 'chronische problemen' heeft met de wijzers en de slinger voegen. Daarnaast is er metaalcorrosie, zitten er scheuren in het dak en zijn er andere 'structurele defecten'.

De klok wordt door de Britten als een belangrijk symbool gezien. In een rapport wordt gesproken over een grote internationale afgang en schade aan de Britse reputatie als de renovatie te lang uit wordt gesteld. Het was eigenlijk de bedoeling om pas over een jaar of vier aan de opknapbeurt te beginnen, tegelijkertijd met de verbouwing van Westminister's Palace. Helemaal verwaarloost wordt de toren niet, regelmatig wordt er klein onderhoud gepleegd. Zo is in 2014 bijvoorbeeld het uurwerk aan de buitenkant nog gepoetst.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore