Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Dijsselbloem: kijk voor fintech-ideeën af in Londen

Beeld © ANP

Minister Dijsselbloem van financiën is het eens met het plan van de VVD om in te zetten op techbedrijven die de financiële sector op zijn kop moeten zetten. Hoe dat precies moet? Afkijken hoe ze dat in Londen en Berlijn doen.

Beter goed gejat, dan slecht bedacht, moet Dijsselbloem hebben gedacht. Er is wel wat te verbeteren in de financiële sector, erkent hij in het overleg dat vandaag gehouden is over het plan van de VVD. Toch gooit hij niet meteen alle remmen los. Uit de Kamer komt het verzoek de overheid de eerste klant van fintech-bedrijven te laten zijn, maar dat vindt hij geen goed idee.

De manier waarop we met geld omgaan verandert snel. Dat komt door de digitalisering. Fintech-bedrijven nemen taken over van de traditionele banken en tussenpersonen. Denk aan bijvoorbeeld Apple Pay als je iets wilt betalen. Maar op andere terreinen breekt fintech ook door. Zo kunnen MKB'ers tegenwoordig online een lening regelen. Daar komt geen persoon meer aan te pas. En als je gaat beleggen hoef je voor advies niet meer naar een bank.

Klimaat voor fintech moet beter
Jammer genoeg komen veel van die concurrenten uit het buitenland. Vooral in de Verenigde Staten en in Londen gaan de ontwikkeling snel.

Als wij willen bijblijven is dat niet zozeer een kwestie van geld, maar het gaat meer om het klimaat. Denk aan de wet- en regelgeving. Die nieuwe financiële dienstverleners worden al snel als een bank gezien door toezichthouders en moeten dan voldoen aan allerlei regels.

Nederland doet het nu in vergelijking met andere landen lang niet slecht. In Europa is Londen de fintech-hoofdstad. Nederland volgt op de tweede plek, Berlijn komt daar vlak achter. Maar de concurrentieslag is gaande. Nederland moet zich dus nog meer profileren als centrum van financiële vernieuwing als je wilt dat bedrijven voor Amsterdam kiezen en niet voor Londen.

Meerderheid in de Kamer
In de Tweede Kamer is er in ieder geval al een meerderheid voor het plan van de VVD. Ook de PvdA is voor.