Geld en Werk

Banken worden beter in duurzaamheidsbeleid

29 september 2015 07:59 Aangepast: 02 februari 2017 11:52
Beeld © ANP

Er is niet alleen maar slecht nieuws over het imago van banken. Op duurzaamheidsgebied zetten banken goede stappen vooruit, blijkt uit de Eerlijke Bankwijzer. Maar: ze zijn er nog lang niet, zeggen de organisaties achter de bankwijzer. 'Bankbeleid is niet ambitieus genoeg.'

De Eerlijke Bankwijzer wordt ieder jaar gemaakt door Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX​. Daarbij wordt gekeken naar bankbeleid, dat bepaalt welke criteria gelden voor leningen aan bedrijven en beleggingen in aandelen.

Acht Nederlandse banken werden door de bankwijzer onder de loep genomen, en die scherpten afgelopen jaar allemaal hun beleid aan op dertig verschillende punten. Voorbeelden van aanpassing zijn het stoppen met investeren in olie- en gasboringen in poolgebieden (ABN Amro) en kolenmijnbouw in kwetsbare landschappen (ING), hogere eisen aan energiebesparing en CO2-uitstoot (SNS), harde voorwaarden aan dierenwelzijn in de veehouderij (ASN) en meer transparantie over leningen aan bedrijven (Rabobank). 

Harde eisen ontbreken vaak
Het zijn goede stappen, volgens de organisaties die de monitor maakten, maar er moet nog veel meer gebeuren. 'Veel bankbeleid is niet ambitieus genoeg en de meeste banken maken niet een echte fundamentele omslag naar denken en handelen in meer duurzaamheid', stelt de Eerlijke Bankwijzer in een persbericht. ABN Amro, ING, NIBC, Rabobank en Van Lanschot weigeren bijvoorbeeld nog te stoppen met investeren in kolencentrale, en ING sluit kernwapenproducenten niet consequent uit.

Ook op het gebied van mensen- en arbeidsrechten moet er nog wat gebeuren, volgens de organisaties. Alle banken verwachten dat bedrijven aandacht hebben voor de naleving ervan door hun onderaannemers en toeleveranciers, maar met uitzondering van Triodos Bank (arbeidsrechten) en ASN Bank en SNS Bank (zowel mensen- als arbeidsrechten) eisen ze niet dat bedrijven dit in contracten met onderaannemers en leveranciers vastleggen.

Totaal bekeken scoort ASN Bank van alle banken het beste op duurzaamheidsgebied; ING het minst. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore