Ga naar de inhoud
Dieselschandaal Volkswagen

Volkswagen roept 8,5 miljoen auto's terug in EU

Beeld © EPA

Volkswagen gaat in Europa in totaal 8,5 miljoen sjoemeldiesels terughalen. Je kan nu zelf al checken of je in één van de omstreden auto's rijdt.

Dat maakte de autofabrikant bekend nadat de Duitse toezichthouder voor het wegverkeer, KBA, eerder vandaag besloot dat het concern alle sjoemeldiesels terug moet roepen. Het gaat om auto's waar software in zit waarmee emissietesten kunnen worden gemanipuleerd. De auto's zijn met testen veel schoner dan met echt gebruik. In Duitsland gaat het om 2,4 miljoen auto's.

Volkswagen gaat zelf contact opnemen met klanten, maar op volkswagen.de/info kunnen klanten hun chassisnummer al zelf opgeven om te checken of hun auto onderdeel uitmaakt van het schandaal.

Druk bezig met oplossing
De 8,5 miljoen wagens die nu worden teruggeroepen zijn iets minder dan een derde van alle Volkswagens die tussen 2009 en augustus dit jaar in Europa zijn geleverd. Het is een van de grootste terugroepacties ooit in de Europese automobielindustrie.

Volkswagen liet al weten druk bezig te zijn een oplossing voor de sjoemeldiesels te vinden. Die kunnen volgens het concern bestaan uit aanpassingen van zowel de software als de hardware. Dat laatste betekent dat er mogelijk ook onderdelen vervangen moeten worden.

Geen kosten voor Volkswagenrijders
Voor elk getroffen model en bouwjaar wordt op dit moment een oplossing ontwikkeld, aldus Volkswagen. Die moeten eind november klaar zijn. De terugroepactie begint in januari.

Voor de Volkswagenrijders zijn er geen kosten aan verbonden. Verder benadrukt de autofabrikant dat de wagens technisch veilig zijn en dat er gewoon mee kan worden gereden. Gebruikers zullen de komende weken en maanden worden geïnformeerd.

Eerder vandaag bood Volkswagen al zijn excuses aan voor het schandaal. "We hebben een flinke fout gemaakt en uw vertrouwen geschonden", schreef het bedrijf vandaag in een advertentie in alle grote Nederlandse dagbladen. Het was slechte timing voor een excuus, vond een imago-deskundige.