Ga naar de inhoud
Dieselschandaal Volkswagen

Boete voor Volkswagen in heel Europa dreigt

Beeld © ANP

Volkswagen schendt met het dieselschandaal Europees recht. De kans is groot dat de autofabrikant daarom in de hele Europese Unie schadevergoedingen moet betalen.

De Duitse minister van Verkeer, Alexander Dobrindt, stuurde hierover vrijdag een brief aan zijn Europese collega's. Zijn conclusie komt voort uit een onderzoek van de Duitse controle-autoriteit KBA. 

Daaruit blijkt dat het softwareprogramma in strijd is met een artikel uit een EU-wet, schrijft de krant Bild am Sonntag. Een woordvoerder van de minister heeft het nieuws bevestigd. Die verordening keurt onder andere auto's pas goed als ze niet teveel gassen uitstoten en regelt de toegang tot onderhoudsinformatie. 

Enorme terugroepactie
De fabrikant maakte afgelopen week ook bekend in totaal 8,5 miljoen sjoemeldiesels in heel Europa terug te halen. De 8,5 miljoen wagens die nu worden teruggeroepen zijn iets minder dan een derde van alle Volkswagens die tussen 2009 en augustus dit jaar in Europa zijn geleverd. Het is een van de grootste terugroepacties ooit in de Europese automobielindustrie.

In de verkoopcijfers ziet het bedrijf op dit moment nog weinig terug van het schandaal. In september werden 8 procent meer auto's verkocht en het bedrijf bleef marktleider. Of die trend doorzet, is de vraag. Mensen hebben tijd nodig om te beslissen over een grote aankoop, zoals een auto, zegt Carlo Brantsen, hoofdredacteur van Carros Magazine. "Het eventuele effect van dit schandaal ga je pas over een half jaar zien. Nieuwe auto's worden maanden van te voren besteld, vaak is de levertijd 8 tot 13 weken."