Geld en Werk

Alleen ratten bereiken de top

27 oktober 2015 17:30 Aangepast: 28 oktober 2015 00:06
Beeld © Alexey Krasavin

Het einde van het kalenderjaar komt in zicht en daarmee ook de onderhandelingen over salaris en promotie op het werk. Maar de top bereiken, dat lukt alleen als je je als een ware rat weet te gedragen. Ten minste, dat beweert Joep Schrijvers in Money Talks.

De auteur van het boek ‘Hoe word ik een rat?’ legt in de uitzending uit wat er nodig is om een succesvolle functie te bemachtigen én te behouden. Want vooral dat laatste blijkt nog niet zo gemakkelijk. “Met veel topmannen eindigt het slecht”, vertelt Schrijvers. “Ze worden door niemand meer tegengehouden en uiteindelijk ontsporen ze dan volledig. Kijk maar naar Hubert Möllenkamp, dat is een goed voorbeeld van een ontspoorde rat.” Op de vraag hoe je wél een succesvol leider kunt blijven, kan Schrijvers kort zijn: “Beperk het termijn van je gezag tot maximaal acht jaar. Zorg dat je op tijd weer weg bent.”

Strategisch denken
Voor het schrijven van zijn boek sprak Schrijvers (anoniem) vele ratten op de werkvloer: “Ik ben er wel van geschrokken hoeveel mensen hier echt zó bewust mee bezig zijn”, geeft hij toe. “Ik heb bijvoorbeeld een collega gehad die alle namen van haar concurrenten, ook wel ‘de belangrijkste spelers in het spel’, op een whiteboard noteerde met daarbij informatie als: de zwakke plekken, wie er ruzie met wie had, wie er onder één hoedje speelden. ‘Zo, wie gaan we eens tegen elkaar uitspelen?’, vroeg ze me op een gegeven moment. Dat is een belangrijke eigenschap van een rat: je moet de arena kennen, de hofhouding binnen een bedrijf. Ik heb na het publiceren van mijn boek echt wel een tijdje gedacht: wat is de wereld eigenlijk slecht!”

Want zonder de nodige rattenstreken haal je de top echt niet, vindt Schrijvers. “Mensen die te lief en te zachtaardig zijn, zijn te veel bezig met het pleasen van anderen en minder met hun eigen succes. Je moet echt wel van jezelf af kunnen bijten als je hogerop wil komen.” De grootste rat is volgens Schrijvers de Russische president Vladimir Poetin. “Ik zou onder het genot van een goed glas Wodka wel bij hem in de leer willen”, grapt hij. “Die man is een tacticus en een strateeg in hart en nieren”.

De drie belangrijkste rattenstreken die volgens Joep nodig zijn om te top te bereiken:

1. Verleiden
“Als leider moet je altijd een achterban hebben. Hiervoor moet je mensen verleiden en bespelen. Doe je voor als een vriend, maar wees eigenlijk een spion. Win het vertrouwen van collega’s, maak mooie beloftes, geef complimenten. Slijmen werkt echt! Het is dan ook belangrijk dat je als rat heel goed bent in het uithoren van collega’s. Ik trek zelf bijvoorbeeld liever een casual vestje aan dan een strak pak. Als je een soort aaibaarheidsfactor hebt, zullen mensen je veel sneller vertrouwen."

2. Zwakke plek vinden en uitmelken
"Als je het voor elkaar hebt gekregen om het vertrouwen te winnen van je collega's, ga je op zoek naar de zwakke plekken in iemand zijn karakter. Geloof me: iedereen heeft een zwakke plek. De kunst van een rat is om deze zwakke plekken volledig uit te melken om je concurrenten onderuit te halen. Als je de zwakke plekken kent, kun je mensen bespelen. 

3. Pispaal zoeken
"Goede ratten zoeken heel bewust een pispaal uit. Zodra een opdracht fout dreigt te gaan, vraag je de pispaal om hulp. Uiteindelijk schuif je de schuld op hem/haar af als het daadwerkelijk fout gaat en sta je zelf op als ‘redder’ door direct naar een oplossing te zoeken. Vaak worden de lieve, zachtaardige mensen als pispaal gebruikt. Deze mensen durven namelijk nergens ‘nee’ tegen te zeggen. Bij successen daarentegen is het belangrijk dat je volledig zelf met de eer strijkt. Zorg ervoor dat iedereen weet dat het succes bij jou ligt."

Meer over vuile rattenstreken en de weg naar succes zie je vanavond om 22.30 uur in Moneytalks op RTL Z. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van