Dieselschandaal Volkswagen

Volkswagen eiste belastingvoordelen voor sjoemeldiesels

07 oktober 2015 16:13 Aangepast: 07 oktober 2015 18:16

De soap rond het dieselschandaal van Volkswagen gaat verder. Vandaag blijkt dat Volkswagen zich hevig heeft verzet tegen het ambitieuze klimaatplan van Obama. Waarom? Omdat hun ‘superschone’ diesels niet genoeg gewaardeerd zouden worden door de Amerikaanse overheid.

Dat melden bronnen binnen de  Environmental Protection Agency (EPA) aan de New York Times. Volgens de bronnen heeft de Duitse autobouwer hard gelobbyd in de aanloop naar het klimaatplan. Volkswagen eiste voor zijn diesels dezelfde belastingvoordelen als voor elektrische auto’s en plug-in hybrides, omdat ze uitzonderlijk schoon zouden zijn.

Diesel was religie
Een voormalig medewerker van de EPA, die de onderhandelingen met de auto-industrie voerde, laat zelfs weten dat Volkswagen niet alleen vond dat zijn diesels dezelfde standaarden haalden als andere milieuvriendelijke auto’s, maar dat ze zelfs beter waren. Aan de NYT vertelt zij: “De religie van deze mensen was diesel. Ze geloofden simpelweg niet in elektrische motoren en vonden het tijdsverspilling.”

Enkele maanden later bleek dat Volkswagen 11 miljoen auto’s in de VS moest terugroepen omdat er op grote schaal gesjoemeld is met uitstoottests.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore