Economie

Rentebesluit VS zet waarde euro en goudprijs onder druk

28 oktober 2015 21:00 Aangepast: 28 oktober 2015 21:03
Beeld © ANP

Het besluit van de Amerikaanse centrale bank om de rente te verlagen deed de waarde van de euro ten opzichte van de dollar op woensdagavond flink kelderen. Ook de goudprijs ging hard onderuit.

Het besluit van de Federal Reserve (Fed) zorgde ervoor dat de goudprijs op de Comex markt in New York met dik 30 dollar per ounce daalde, van net iets boven de 1183 dollar naar iets meer dan 1152 dollar.

De Fed besloot vandaag zoals verwacht de rente gelijk te houden. In december gaat de rente misschien wel omhoog, hintte de centrale bank. 

Ook euro minder waard
Ook de waarde van de euro ten opzichte van de dollar ging onderuit. De euro was rond 20.50 uur 1,09 dollar waard, tegen circa 1,11 dollar eerder op de dag. Daarmee werd de laagste waarde sinds begin augustus bereikt. Toen was de euro nog 1,16 dollar waard. Precies een jaar geleden kreeg je voor een euro nog 1,25 dollar.

Met de verwachte aanstaande renteverhoging beweegt de Amerikaanse centrale bank in tegengestelde richting van de Europese Centrale Bank. Die liet vorige week nog weten dat er mogelijk meer stimuleringsmaatregelen uit de kast worden getrokken om de groei en de inflatie te stimuleren. Door deze ontwikkelingen wordt de dollar aantrekkelijker voor beleggers dan de euro.

`