Uber lanceert binnen een maand een nieuwe experimentele vervoersdienst. Het bedrijf haakt daarmee in op de plannen van staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur. Zij maakte eerder bekend om voor het einde van het jaar te willen kijken naar nieuwe vormen van taxivervoer.
De app kwam afgelopen jaar veel in het nieuws na protesten van taxichauffeurs. Die zagen hun klandizie afnemen nadat het bedrijf UberPop lanceerde. Daarmee kunnen particulieren via hun mobiele telefoon een illegale taxi bestellen. De rechter veroordeelde drie chauffeurs zelfs tot een boete. De Inspectie Leefomgeving en Transport deed tevens een inval bij de taxidienst in Amsterdam
Blauwe kentekenplaat
In de huidige taxiregelgeving staat dat klanten duidelijk moeten kunnen zien wat de tarieven zijn. Daarnaast moet de chauffeur een ondernemersvergunning en chauffeurskaart hebben. Ook zorgt het verplichte blauwe nummerbord voor herkenbaarheid. "Dat waren jaren geleden hele duidelijke regels, maar sommige zaken kunnen tegenwoordig ook geregeld worden via een app", laat een woordvoerder van Uber weten.
Het bedrijf pleit daarom in de politiek voor het versoepelen van de regels. Op deze wijze wordt het voor toekomstige chauffeurs gemakkelijker om in een Ubertaxi te rijden. Hoe deze service er precies uit komt te zien is nog onduidelijk. Ook over de naam kan het bedrijf nog niets zeggen.
Europa
Wie in Nederland op dit moment via Uber een taxi zoekt, kan een professionele chauffeur bestellen via Uber Black. Via het geruchtmakende UberPop kan er voor een lager tarief meegereden worden. In het buitenland bestaat ook de UberX, al verschilt de invulling per land. Wie een Uber bestelt, kan via de app met één druk op de knop een taxi inhuren. Na de rit wordt automatisch afgerekend en kan zowel de gebruiker, als de taxi een recensie achterlaten. Op deze wijze hoopt Uber asociale gebruikers en chauffeurs van de app te weren.
Nu het bedrijf groeit, schroeft het ook zijn digitale beveiliging op. Om hiervoor te zorgen wordt voor het eind van het jaar ongeveer vijfentwintig man beveiligingspersoneel extra aangenomen. Die moeten het bedrijf weerbaarder maken tegen hackers en andere cyberaanvallen, zo schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. Uber, dat inmiddels zo'n 50 miljard dollar waard zou zijn, was niet direct bereikbaar voor commentaar.