Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Krimp industrie vergroten zorg om Chinese economie

De stad Guangzhou, in het zuiden van China. Beeld © AFP

De Chinese industrie is in oktober voor de derde maand op rij gekrompen, blijkt uit cijfers van de Chinese overheid. Door de krimp nemen de zorgen over de afzwakkende economie van het land opnieuw toe.

De index noteerde een stand van 49,8 waar werd gerekend op 50. Een stand van 50 of minder duidt op krimp.

De laatste tijd hebben tegenvallende berichten over de Chinese economie voor onrust op de financiële markten gezorgd. Peking heeft geprobeerd die zorgen weg te nemen door de rente te verlagen en de kredietverlening te versoepelen, maar de stimuleringsmaatregelen lijken niet het gewenste effect te hebben. Mogelijk volgen meer maatregelen.

Groeidoelstelling
Officieel heeft de Chinese regering een groeidoelstelling voor dit jaar van circa 7 procent. Economen vragen zich hardop af of deze haalbaar is. Eerder werd bekend dat de Chinese economie tussen juli en september met 6,9 procent groeide op jaarbasis. Critici geloven dat de werkelijke groei veel lager ligt.

Naast de index voor de industrie viel ook het cijfer over de dienstensector tegen. Deze was de afgelopen jaren het lichtpunt van de tweede economie ter wereld, echter trad hier afgelopen maand ook groeivertraging op. De index voor de dienstensector kwam in oktober uit op 53,1, het laagste niveau in zeven jaar tijd. Een maand eerder stond de index nog op een stand van 53,4.