Geld en Werk

Maar vijftien procent van bezorgers PostNL wil in loondienst

17 september 2015 16:46 Aangepast: 18 september 2015 07:55
Beeld © ANP

Pakketbezorgers van PostNL mogen kiezen: zzp’er blijven of in loondienst gaan. Na de eerste gesprekken blijkt: slechts vijftien procent kiest tot nu toe voor loondienst.

In juli deed PostNL zelfstandige pakketbezorgers een aanbod: verdien 10 procent meer als ondernemer of kom in loondienst. De pakketbezorgers hebben veelal maar één opdrachtgever: PostNL. Er werd daarom gesproken van 'schijnzelfstandigheid'. Daar wil PostNL nu een oplossing voor bieden, door zzp’ers de optie te geven om in dienst te komen.

Loondienst
Tachtig procent van de zzp’ers heeft inmiddels een eerste gesprek gehad en vijftien procent daarvan wil vooralsnog in loondienst, meldt FNV aan RTL Z. FNV onderhandelaar Reinier Stro vermoedt dat de zzp’ers nu vooral gaan voor het hogere zzp-tarief en mogelijk te weinig stilstaan bij het feit dat ze daarmee geen pensioen opbouwen.

PostNL benadrukt dat het gaat om eerste gesprekken, maar het bedrijf schat alsnog in dat er zo’n 10 tot 20 procent van de pakketbezorgers in dienst zal gaan. 

Toch nog in dienst
Zowel de vakbond als PostNL verwachten dat het aantal zelfstandigen dat voor loondienst kiest nog zal toenemen. Voor 1 januari moeten alle zzp’ers namelijk een examen doen om een speciale vergunning te bemachtigen voor het rijden van een zwaarbeladen bus. Wie dat examen niet haalt, moet bij iemand in dienst die die vergunning wel heeft. De verwachting is dat er daarom alsnog een stuk meer zzp'ers voor het dienstverband bij PostNL zullen kiezen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore