ABN Amro schrapt nog eens 1500 voltijdsbanen om daarmee 400 miljoen euro te besparen. Dat maakt de bank bekend bij de presentatie van haar kwartaalcijfers.
De bank reserveerde in het afgelopen kwartaal 144 miljoen euro om de ontslagronde te betalen, in het vierde kwartaal zet de bank tussen de 150 en 175 miljoen euro opzij. ABN Amro verwacht de besparing te kunnen realiseren door verdergaande digitalisering van werkzaamheden en door efficiënter te gaan werken.
Bekijk het interview van verslaggever Bart Reijnen met Kees van Dijkhuizen, volgend jaar topman van de bank:
In september kondigde de bank al een eerste ontslagronde van 1375 banen aan, vooral bij ondersteunende en controlerende functies zoals op personeelszaken, de financiële administratie en risicomanagement. Daarbij liet de bank al weten de mogelijkheden voor verdere besparingen te onderzoeken, terwijl ook eerder al stevige ingrepen voor de komende jaren waren aangekondigd.
'ABN is bank van de mensen'
Vakbond De Unie is uiterst negatief over de aangekondigde reorganisatie. "De winstratio's zijn leidend en niet de werkgelegenheid of de zorg om het personeel", zegt bestuurder Emanuel Geurts.
Volgens de vakbond is het dan ook vooral een maatregel om aandeelhouders te paaien. Geurts ziet liever wat slechtere cijfers, als er meer aandacht voor het personeel is. "ABN Amro is een bank van de mensen, maar wil niet de eigenaar van de mensen zijn."
13 procent minder banen
De werkgelegenheid bij de bank zakt de komende jaren door alle ingrepen met 13 procent, tot ongeveer 23.000 banen in 2020. Nu is er bij ABN werk voor 26.500 medewerkers, waarvan er 4500 extern worden ingehuurd. De reorganisaties treffen ongeveer 10 procent van het personeel in vaste dienst, terwijl er 25 tot 30 procent minder werk zal zijn voor externe arbeidskrachten.
ABN Amro zag zijn nettowinst vorig kwartaal met bijna een vijfde stijgen, naar 607 miljoen euro. De eerste negen maanden van dit jaar leverden een plus op van 1,7 miljard euro. Dat is 5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Raad van bestuur ook kleiner
Al die reorganisaties kosten eerder ook al bestuurder Caroline Princen haar baan, haar functie als directeur personeelszaken werd 'te klein', gaf de bank als argument. Het restant van haar portefeuille wordt over de overgebleven bestuursleden verdeeld. Princen, de enige vrouw in de raad van bestuur van de bank, blijft tot 1 juli in dienst.
Topman Gerrit Zalm zal de bank ook verlaten, vorige week maakte de bank bekend dat huidig financieel topman Kees van Dijkhuizen hem zal opvolgen.
Onzekere tijden voor bankiers
Ontslagrondes bij grote banken zijn schering en inslag in het afgelopen jaar. Bij Rabobank werden eind vorig jaar 9000 banen geschrapt, ING kondigde deze zomer een reorganisatie aan waarbij 7000 banen verdwijnen.
Zalm over schrappen kerstpakket: moeten keuzes maken, als we dat niet hadden gedaan, dan hadden we nog 15 a 20 mensen extra moeten ontslaan
— Bart Reijnen (@BartReijnen) November 16, 2016
ABN probeert trouwens op allerlei manieren te bezuinigen. Zo krijgt geen enkele medewerker een kerstpakket dit jaar, wat een besparing van 1,5 miljoen euro oplevert. Zonder die maatregel had de bank nóg meer mensen moeten ontslaan, vertelde huidig topman Gerrit Zalm bij de kwartaalcijferpresentatie.