September 2015 is een maand die ze bij het Duitse Volkswagen vanwege het uitbreken van het sjoemelschandaag niet snel zullen vergeten. Er was een lichtpuntje: er werden 8 procent meer auto's van het concern verkocht en het bedrijf bleef marktleider. Maar voor hoe lang nog?
Dat in de cijfers nog niets is terug te zien van het schandaal kan te maken hebben met de tijd die mensen nodig hebben om te beslissen over een grote aankoop, zoals een auto. "Het eventuele effect van dit schandaal ga je pas over een half jaar zien", zegt Carlo Brantsen, hoofdredacteur van Carros Magazine. "Nieuwe auto's worden maanden van te voren besteld, vaak is de levertijd 8 tot 13 weken."
"Ik denk dat klanten ook nu pas gaan nadenken of ze nog wel een Volkswagen willen, na alles wat er is gebeurd", denkt Brantsen. Hij vraagt zich af of Volkswagen überhaupt veel minder auto's zal verkopen door het schandaal. "Er zijn geen doden gevallen zoals bij General Motors, de fraude speelde zich af in de Verenigde Staten en het blijven goede auto's."
Sjoemelsoftware en schaamrood
Binnen de Volkswagen-groep namen de verkopen van het eigen merk met bijna 7 procent toe, tot ruim 152.000 auto's, blijkt uit cijfers van de Europese autobrancheorganisatie ACEA. Daarnaast werden 10 procent meer Audi's en Skoda's aan de man gebracht. De verkoop van Seat nam met 4 procent toe.
Sinds 18 september bekend werd dat VW sjoemelde met software in sommige van haar dieselmodellen kelderde de beurskoers, stapte topman Winterkorn op en hangt het bedrijf torenhoge claims boven het hoofd. Gisteren nog maakte het bedrijf zijn excuses voor het schandaal met grote advertenties in kranten waarin het z'n nieuwste kleur bekend maakte: schaamrood.
Marktleider
Het Volkswagen-concern heeft een marktaandeel van ruim 23 procent in de EU en is daarmee veruit de grootste speler op de Europese automarkt. De Franse autoproducenten PSA Peugeot Citroën volgen met aandelen van respectievelijk 10 en 8 procent.
Het Europese marktaandeel van Volkswagen was met 23,3 procent in september wel iets kleiner dan een jaar eerder (23,6 procent). Dat gold echter ook voor de andere grote spelers, PSA, Renault, Ford en Opel. Nummer zes BMW breidde zijn marktaandeel wel uit, van 6,9 naar 7,4 procent. Ook Fiat Chrysler en Mercedes-producent Daimler kregen een wat groter deel van de markt in handen.