Geld en Werk

Het moment is daar: we maken winst op ABN Amro

05 mei 2017 09:06 Aangepast: 28 juli 2017 05:00
Oud-minister Wouter Bos in 2008, kort na de nationalisatie van ABN. Beeld © ANP

Negen jaar nadat ABN Amro werd genationaliseerd, maakt de belastingbetaler virtueel winst op de staatsbank. Als de resterende aandelen worden verkocht voor de huidige beurskoers, wordt het aankoopbedrag in zijn geheel terugverdiend.

Voor het huidige ABN Amro (dat in 2008 werd genationaliseerd) heeft de staat ooit 21,7 miljard euro neergelegd. Lange tijd leek het erop dat het een hels karwei zou worden om dat bedrag in zijn geheel terug te verdienen door de bank weer te verkopen.

5,2 miljard is al terug

Maar de flink gestegen beurskoers van ABN heeft verandering in de zaak gebracht. Voor de eerste pluk van 216,2 miljoen aandelen ontving de staat ruim 3,8 miljard euro. 

De kleinere tweede tranche, in november vorig jaar, bracht 1,3 miljard euro op voor 65 miljoen verkochte aandelen. Dat houdt in dat er van het bedrag van 21,7 miljard euro nog 16,49 miljard niet terug is.

25,04 is het magische getal

Dat moet worden terugverdiend met de resterende 658,8 miljoen aandelen die de staat nog in bezit heeft. Als we die tegen de huidige beurskoers van de hand zouden doen, leveren die iets meer op dan de 16,5 miljard die we nog terug moeten verdienen: virtuele winst dus.

Het omslagpunt ligt op 25,04 euro. Kort na opening van de beurs was de koers precies 25,04.

Andere kosten

Voor deze berekening hebben we een aantal variabele kosten en opbrengsten niet meegenomen, maar zijn we uitgegaan van het pure overnamekosten.

Zo heeft de staat een overbruggingskrediet van ruim 44 miljard aan ABN Amro verleend, waarvoor het zelf geld moest lenen. Dat geld is voor het overgrote deel al terug, maar over de lening die de staat heeft afgesloten moesten forse rentekosten worden betaald. Over de afgelopen jaren een kleine 2 miljard. En ook over het geleende geld voor de nationalisatie zelf moet rente worden betaald door de staat: naar schatting van de overheid ruim 4,4 miljard.

Daar tegenover staat dan weer dat ABN tot en met 2015 al ruim 1,6 miljard aan dividend heeft uitgekeerd en ook rente heeft betaald aan de staat voor de leningen: een kleine twee miljard. Omdat deze kosten en baten constant in beweging zijn en vrijwel in evenwicht zijn, tellen we ze niet mee in de berekening.

`