Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

PostNL op de vingers getikt voor tegenwerken concurrentie

15 september 2015 09:40 Aangepast: 15 september 2015 12:24
Beeld © ANP

PostNL hangt een boete tot twee miljoen euro boven het hoofd als het een tariefsverhoging voor het rondbrengen van post van twee kleine concurrenten niet terugdraait. Dat meldt het AD.

Omdat PostNL bijna-monopolist is in Nederland, is het bedrijf wettelijk verplicht om ook post voor concurrenten af te handelen. Die zijn vaak te klein om overal in Nederland te bezorgen. PostNL pakt het deel dat zij niet kunnen doen op, maar mag daar geen hogere tarieven voor vragen. 

Volgens waakhond Autoriteit Consument & Markt heeft het postbedrijf dat toch gedaan, door tien cent meer te rekenen voor poststukken waar twee afzenders op staan. Dat is bijvoorbeeld het geval bij kleine partijen Van Straalen Post en Intrapost, die naast de oorspronkelijke afzender ook een sticker met hun eigen logo plaatsen op poststukken die PostNL bezorgt.  

PostNL verliest rechtszaak
ACm kwam daarachter door controles te doen, en legt PostNL nu een dwangsom op. Als het bedrijf niets verandert, kan dat 200.000 euro per dag kosten, met een maximum van 2 miljoen euro.  

Het besluit dateert al van mei, maar PostNL stapte naar de rechter om bezwaar te maken. De rechtbank in Rotterdam stelt ACM nu in het gelijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore