Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Boskalis schrapt nog eens 230 banen, nu op het hoofdkantoor

Boskalis heeft last van de slechte marktomstandigheden en daarom verdwijnen er 230 banen op het hoofdkantoor. Dat moet de kosten met tussen de 30 en 35 miljoen euro drukken.

Dat heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt. Eerder was al aangegeven dat er werd gekeken hoe de kosten op het hoofdkantoor in Papendrecht konden worden verlaagd. Vorig jaar sneed Boskalis ook al in het personeelsbestand. Toen werd een deel van de schepen verkocht en er verdwenen 650 banen, waarvan 150 in Nederland.

Nu denkt Boskalis dat een deel van de reductie van 230 banen kan worden opgevangen via natuurlijk verloop en herplaatsing, maar toch worden gedwongen ontslagen niet uitgesloten. In totaal werken er bij Boskalis zo'n 11.700 werknemers, waarvan 1400 op het hoofdkantoor. Daarmee verdwijnen dus bijna één op de zes banen op het hoofdkantoor.

'Verdere daling omzet en resultaat in 2017'

De koers van Boskalis reageert nauwelijks op het nieuws, maar vorige week daalde de koers na de trading update al met 5 procent. Sindsdien is de koers nog wat verder teruggelopen. Dit jaar daalde de koers met 4 procent, terwijl de AEX juist meer dan 10 procent is gestegen.

Boskalis gaat voor 2017 uit van een verdere daling van de omzet en een verdere druk op de winstgevendheid in 2017. Resultaten over het eerste kwartaal werden in trading update niet bekend gemaakt.

Lage olieprijs

Baggeraar en offshoredienstverlener Boskalis kampt met slechte marktomstandigheden. Dat komt met name door de lage olieprijs. Door de slechte markt is er minder werk en elke dag dat de dure schepen geen klus hebben kost dus geld. Ook kan Boskalis lagere prijzen rekenen en dat drukt dus de marges.

Over 2016 daalde de omzet met 20 procent tot 2,6 miljard euro. Het nettoresultaat sloeg om van plus 443 miljoen euro positief tot 562 miljoen euro in het rood. Dat kwam mede door een afboeking op goodwill en schepen van 748 miljoen euro. Ook over 2016 daalden omzet en winst al.