Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Je vaste internetverbinding vervangen door 4G, kan dat?

Beeld © Getty Images

Met de opkomst van onbeperkte mobiele abonnementen, zoals T-Mobile afgelopen maand introduceerde, wordt het steeds interessanter om je vaste internetverbinding de deur uit te doen. Maar alles via 4G doen, lukt dat? We spraken met mensen die het al zonder doen.

Jeljer te Wies (29) heeft nooit een vast abonnement gehad voor zijn internet. "Vanaf het begin heb ik altijd het grootste mobiele internetabonnement genomen. Eerst was dat een bundel met 5GB internet, tot deze maand een van 10GB en nu ben ik net ik over op het onbeperkt abonnement."

T-Mobile is de eerste Nederlandse provider die een abonnement heeft ingevoerd waarmee je voor een vast bedrag per maand onbeperkt kunt bellen, sms'en en internetten via 4G in de Europese Unie. De provider loopt daarmee voorop: vanaf de zomer zijn alle mobiele abonnementen geldig in de hele EU, en kunnen we verwachten dat meer providers gaan stunten met dit soort abonnementen.

Bright TV zocht uit of het onbeperkt-abonnement wel zo gunstig is als het lijkt (tekst loopt door onder de video):

Het 'onbeperkt' is overigens wel een beetje beperkt: bij T-Mobile heb je een daglimiet van 5GB, daarna moet je handmatig op een knop drukken om weer op volle snelheid te kunnen internetten. Je krijgt er dan steeds 1GB bij.

Van 90 naar 35 euro

Te Wies vindt het nieuwe abonnement 'geweldig'. Hiervoor was hij zo'n 90 euro per maand kwijt aan zijn mobiele abonnement. Het abonnement zelf kostte hem 60 euro, en hij stond zichzelf toe om zijn bundel met maximaal 30 euro te overschrijden. Het abonnement van T-Mobile scheelt hem flink wat geld, met 35 euro per maand.

Omdat Te Wies veel reist voor zijn werk - hij treedt op als klassiek zanger en is eigenaar van een softwarebedrijfje - is het voor hem relatief makkelijk om alles mobiel te doen. "Ik heb er weinig aan om thuis een vaste internetverbinding te nemen naast mijn mobiele abonnement. Als ik met de trein ga reizen, download ik vaak op kantoor alvast video om te kijken. En in het buitenland gebruik ik aparte simkaarten."

Snelheid

Over de snelheid van het 4G-netwerk in Nederland is Te Wies goed te spreken. "Op een paar plekken na heb je overal een goede verbinding. Ik heb er nauwelijks problemen mee."

In principe kan hij alles wat hij wil met zijn abonnement: Netflixen, muziek streamen, programma's terugkijken. Hij houdt wel rekening met wat hij doet: "Ik kijk niet teveel video in de trein en kijk Youtube-video's niet in 4K, dat trekt de verbinding niet." 

Geen tweede simkaart voor 4G-router

Freelance ontwerper Frank Spin is ook overgestapt op het onbeperkte abonnement, maar wacht nog héél even met het opzeggen van zijn vaste internetabonnement. "Ik wilde thuis een 4G-router neerzetten en data verdelen over twee simkaarten. Maar ik heb net gehoord dat ik geen tweede simkaart kan krijgen van T-Mobile, dus hou mijn internetabonnement nog maar even aan."

T-Mobile laat in een reactie weten inderdaad geen tweede simkaart (ook wel MB-verdeler genoemd) te geven bij het abonnement. "Met de MB-verdeler zou het mogelijk zijn om ook in andere mobiele apparaten - zoals wifi-routers - onbeperkt internet te gebruiken", zegt een woordvoerder. "Ons netwerk is klaar voor de toekomst, maar toch bestaat het risico dat andere klanten hierdoor trager internet ervaren. En dat willen we niet."

Besparen op dubbele lasten

Ondanks dat de MB-verdeler niet beschikbaar is bij het abonnement, is het abonnement wel deels gericht op vervanging van de vaste lijn, laat T-Mobile weten. "We zien dat consumenten ook thuis hun smartphone of tablet steeds meer gebruiken en dan kan het best wel zo zijn dat je helemaal geen vast internet meer hoeft te hebben." 

Ook Ben Woldring van vergelijkingssite Bellen.com voorziet dat mensen het op die manier gaan gebruiken. "Het is handig voor mensen die thuis heel langzaam internet hebben of willen besparen op dubbele vaste lasten."

De aanschaf van een 4G-router is nog wel prijzig, benadrukt hij - grofweg tussen 100 en 200 euro. "Met zo'n router gedraagt 4G zich als vast internet via wifi. Dan kun je alle apparaten die je in huis gebruikt met een internetverbinding, blijven gebruiken." Alternatief is je smartphone als hotspot gebruiken. 

'Check je snelheid voor het overstappen'

Spin blijft hoopvol dat het gebruik van een 4G-router op een later moment wel zal kunnen: "Ik verwacht dat een paar slimme mensen er wel een oplossing voor gaan vinden."

Met een 4G-router verwacht hij alles te kunnen doen wat hij wil. "Dat kan prima qua snelheid. Maar ik woon dan ook op een plek dichtbij een zendmast, dus mijn snelheid is goed. Als je dit overweegt te doen, moet je echt even testen hoe snel je verbinding is, dat is afhankelijk van hoe ver je van de zendmast af zit en hoeveel mensen er in de buurt gebruik van maken. Op mijn kantoor is de snelheid de helft van thuis."