Ga naar de inhoud
Dieselschandaal Volkswagen

Volkswagen moet zeker 3 miljoen diesels ombouwen

Het gaat om auto’s met een drie liter V6-dieselmotor die tussen 2009 en 2015 zijn verkocht Beeld © ANP

Volkswagen heeft te kampen met een nieuwe tegenslag. Bij ongeveer drie miljoen sjoemeldiesels zal alleen een software-update niet voldoende zijn. Aan deze auto's zal ook flink gesleuteld moeten worden.

Dat vertelde een woordvoerder van het bedrijf aan persbureau Bloomberg. Wereldwijd moeten er 11 miljoen auto’s worden teruggeroepen door Volkswagen, maar de meeste daarvan kunnen 'gerepareerd' worden met een relatief goedkope software-update.

De drie miljoen auto’s waar Volkswagen nu over spreekt rijden allemaal rond in Europa. De Duitse Minister van Verkeer maakte eerder al een schatting van 3,6 miljoen auto's. Het gaat om de 1.6 liter dieselmotoren, deze zijn uitgerust met een Adblue-tankje. Daarin zit een vloeistof die de uitstoot van stikstofoxide verlaagt, maar in de praktijk werd deze vloeistof alleen gebruikt tijdens uitstoottests.

Kostbare operatie
Omdat het tankje veel te klein is om ook in de praktijk te gebruiken, en hij soms moet worden bijgevuld, moet er een flinke hardware-aanpassing worden gedaan. In de huidige modellen is het lastig om zelf de vloeistof bij te vullen, omdat de tanks op ontoegankelijke plekken in de auto zijn verstopt.

Jake Fisher, van consumentenorganisatie Consumer Reports, schat in dat het een kostbare operatie gaat worden. "Volkswagen moet wellicht door metalen platen boren om een vulsysteem aan te leggen waarmee consumenten hun tank kunnen bijvullen om de paar maanden. Dat zou duizenden dollars per auto kunnen kosten", zei hij tegen Bloomberg.

Volkswagen heeft voor de terugroepactie 6,5 miljard euro gereserveerd, maar de expert twijfelt ten zeerste of dat voldoende gaat zijn.