Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Godfather Nederlandse chipindustrie overleden

17 september 2016 09:59 Aangepast: 30 juli 2017 09:00
Beeld © ANP

Arthur del Prado, de grote man achter ASMI en ASML, de Nederlandse toeleveranciers aan chipmachineproducenten, is overleden. ASMI en vooral ASML zijn toonaangevende ondernemingen in de mondiale chipindustrie. Zonder ASML kunnen giganten als Intel en Samsung niet hun chips voor laptops en mobiele telefoons maken.

Het overlijden van Del Prado wordt vandaag door zijn naasten bekend gemaakt in een overlijdensadvertentie in verschillende kranten. Del Prado werd 84 jaar.

Del Prado stichtte ASM (Advanced Semiconductor Materials) in 1968 en bouwde het bedrijf uit tot een grote naam in de halfgeleiderindustrie. Het bedrijf geniet grotere bekendheid onder de naam ASMI. Arthur del Prado was er tot 2008 ceo. Daarna werd hij opgevolgd door zijn zoon Chuck.

ASML: dé trots van Nederland

In 1984 stond Del Prado samen met Philips aan de wieg van de chipmachinebouwer ASML. ASML kan gerust hét paradepaardje van de Nederlandse maakindustrie genoemd worden. Het bedrijf maakt machines die nodig zijn voor het maken van chips.

Alle grote namen in de wereldwijde chipindustrie zijn er klant. ASML is de concurrentie in technologisch opzicht ver vooruit en is wereldwijd de allergrootste met een marktaandeel van meer dan 80 procent.

Del Prado was voor de vorming van ASML ook jarenlang directeur van ASML's voorganger: Joint European Submicron Silicon Initiative (JESSI). Hij was ook topman van ASM Pacific Technology, waarin ASMI nog een belang heeft.

Besi

Uit ASMI komt ook het derde Nederlandse chipmachinebedrijf voort: Besi. Ook dit bedrijf is genoteerd aan de Amsterdamse beurs.

Del Prado was verder nog commissaris van Mapper Lithograpy. Dit bedrijf, dat voortkomt uit de TU Delft, werkt ook aan machines voor de chipindustrie.

ASML is meer waard dan ABN, Akzo en ... Philips

ASML is op de beurs zo'n 39 miljard euro waard. Daarmee is het groter dan grote concerns als ABN Amro, Aegon, AkzoNobel en Philips, het bedrijf dat mede aan de wieg stond van ASML.

Technologische doorbraak

Met de huidige technologie loopt ASML tegen technische grenzen aan. Tot nu toe verdubbelde elke twee jaar de snelheid van chips, volgens de befaamde Wet van Moore, die al dateert van de jaren '60. Als die moet blijven gelden, dan is de nieuwe EUV-technologie noodzakelijk.​

Met deze technologie moet ASML alles uit de kast halen om nieuwe chipmachines te laten werken. ASML is nu wel heel erg dichtbij een doorbraak om nog kleinere en superkrachtige computerchips te maken.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore