Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Banken investeerden 27 miljard dollar in fossiele brandstoffen

05 november 2015 07:33 Aangepast: 02 februari 2017 11:52
Maar liefst 25 miljard dollar daarvan komt voor rekening van ING Beeld © ANP

Nederlandse banken hebben de afgelopen vijf jaar minstens 27 miljard dollar geïnvesteerd in fossiele energiebedrijven als mijnbouw en olie- en gaswinning, blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer. Dat is 77 procent van het totale aantal investeringen in energie.

Dat percentage wordt een beetje uit verband gerukt door de grote investeringen die ING doet in milieuonvriendelijke energiebronnen. Zij zijn verantwoordelijk voor maar liefst 25 miljard dollar van het totaal. Daarnaast stak het bedrijf afgelopen jaren ook 3 miljard dollar van het budget in duurzame energie, wat absoluut gezien tevens het hoogste bedrag is van alle banken. 

ING zegt in een reactie dat olie en gas voorlopig nog belangrijke energiebronnen zijn. "We financieren daarom nog steeds fossiele brandstofwinning om Nederlandse en buitenlandse huishoudens en bedrijfsleven van de noodzakelijke energie voorzien."

Andere banken
Volgens de Eerlijke Bankwijzer investeert ING weliswaar ook flink in duurzame energie, maar staan die in geen verhouding tot de acht keer zo grote investeringen in klimaatonvriendelijke bronnen. "De dramatische effecten van klimaatverandering zijn al zichtbaar. Ook ING weet dat er nu wat moet gebeuren, maar blijft desondanks fors investeren”, zegt Evert Hassink, woordvoerder van de Eerlijke Bankwijzer.

Rabobank investeerde afgelopen jaar ongeveer evenveel in fossiele als duurzame energie: zo'n 1,9 miljard dollar. ABN Amro stak 209 miljoen in duurzame energie, tegenover 600 miljoen in grijze brandstoffen. De ASN Bank, NIBC Holding en Triodos Bank steken hun geld alleen maar in groene brandstoffen.

Klimaattop
Eind november gaat de internationale VN-klimaattop in Parijs van start. Eerder deze week brachten de Nederlandse banken een gezamenlijk statement naar buiten gebracht waarin zij aandacht vragen voor klimaatverandering. Ze willen graag inzicht krijgen in hoe groen een bedrijf is voordat ze een lening verstrekken en beloven minder te beleggen in milieuonvriendelijke energiebronnen.

Ook keren steeds meer banken steenkool de rug toe. De grote internationale bedrijven Citigroup, Bank of America en Crédit Agricole willen sinds dit jaar geen geld meer uitlenen aan mijnbouwbedrijven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore