Ga naar de inhoud
Geld en Werk

China steekt miljarden in 'Nieuwe Zijderoute'

China zal zo'n 40 miljard dollar bijdragen aan het opzetten van een 'Nieuwe Zijderoute'. Een speciaal fonds moet de onderlinge verbindingen op het Aziatische continent verbeteren.

Dat maakte president Xi Jinping bekend op de internationale economische APEC-conferentie in Peking. De Chinese leider kwam een jaar geleden bij een bezoek aan Kazachstan voor het eerst met het idee om de oude handelswegen tussen China en de Middellandse Zee nieuw leven in te blazen. Het plan 'Nieuwe Zijderoute' behelst projecten in Azië, het Midden-Oosten en delen van Europa. Ook banken en financiële instellingen worden aangemoedigd om in het project te investeren.

Op de top met vertegenwoordigers uit andere landen in Azië en het Pacifisch gebied staan meerdere onderwerpen op de agenda, waaronder het in het leven roepen van een regionale vrijhandelszone en het opzetten van een investeringsbank die voor 50 miljard dollar kan investeren in grote infrastructurele projecten in de regio.

Export

De regering in Peking hecht grote waarde aan het aanhalen van banden met markten in Centraal- en Zuid-Azië. De Chinese export groeide vorige maand sterker dan verwacht, blijkt uit nieuwe cijfers van de Chinese overheid. Die opleving komt echter vooral door het economische herstel in Europa en de Verenigde Staten.

In oktober werd 11,6 procent meer uitgevoerd dan dezelfde maand vorig jaar. Dit terwijl economen in doorsnee rekenden op ongeveer 10,6 procent groei. De import steeg op jaarbasis met 4,6 procent, waar marktkenners waren uitgegaan van 5 procent.

Wegen

China heeft de handelsresultaten hard nodig om de groei van de eigen economie op peil te houden. Deze pluste in het derde kwartaal 'slechts' met 7,3 procent. Dat is de traagste groei in meer dan vijf jaar.

De Chinese overheid steekt de laatste tijd ook veel geld in de bouw van wegen en andere infrastructuur in eigen land. De afgelopen weken werd voor meer dan 100 miljard dollar aan projecten goedgekeurd.

Bron: RTL Z / ANP