Geld en Werk

Dijsselbloem is toch wél voor verhogen winstbelasting

17 januari 2017 17:11 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil winstbelasting voor bedrijven toch verhogen, zegt hij in het wekelijkse gesprek met RTL Z. Opvallend, want in november pleitte hij nog voor een verlaging.

Een verlaging van de winstbelasting voor bedrijven zal de komende jaren onontkoombaar zijn om internationaal concurrerend te blijven, zei hij eerder.

Het lijkt een draai van 180 graden. Verkiezingsretoriek? "Nee", zegt hij. "Eerder heb ik het gehad over bestaand beleid met de coalitie met de VVD", verklaart hij.

'Afspraken maar ten delen mijn wensen'

Het is niet zijn eigen keuze om de belastingen voor grote bedrijven verder te verlagen, maar die van het kabinet, zegt hij.

"In de bestaande afspraken zitten maar ten dele mijn wensen: we pakken de belastingconstructies en ontwijking aan. Als dat tot meer belastinginkomsten leidt, geven we het terug. Dat heeft niet geleid tot lagere tarieven en dat zal de komende periode ook niet gebeuren. Maar dat was wel de afspraak."

Water bij de wijn

In die bestaande afspraken moest water bij de wijn doen, is zijn verweer. "Dat is de enige manier van mij om de VVD hierin mee te krijgen. Zo is het gewoon", zegt hij. Daarmee refereert hij aan de afspraken om het eventuele overschot aan belastinginkomsten terug te geven aan grote bedrijven door middel van belastingverlaging.

Een afspraak die hem blijkbaar niet zint. Want ook het beleid van Groot-Brittannië dat de belastingtarieven voor bedrijven verder wil verlagen staat hem tegen. "Dat vind ik een idiote reactie op wat nu aan onvrede in onze samenleving zit", zegt hij daarover.

Maar hoe zit dit dan?

Als je Dijsselbloem als PvdA-lid vraagt wat er moet gebeuren, dan wil hij het tarief voor grote bedrijven juist verhogen. Het verschil tussen 'gewone' arbeiders en multinationals is te groot, vindt hij.

"Ik kan niet uitleggen dat de bakker op de hoek 20 procent betaalt en dat ook echt moet doen", zegt hij. Belastingontwijking moet volgens hem 'echt stoppen'. "En dat heeft te maken met elementaire rechtvaardigheid." In het beleid van de VVD, de leidende partij in de regering afgelopen jaren, zitten maar ten dele de wensen van Dijsselbloem. 

Huidig beleid ten delen wensen van Dijsselbloem

Zijn collega, minister Henk Kamp van Economische Zaken van de VVD, zegt juist dat als de winstbelasting voor grote bedrijven wordt verhoogd, de werkgelegenheid wordt uitgehold.  

Volgens Dijsselbloem klopt dat niet. Door die redenatie zijn de afgelopen tien tot twintig jaar cadeautjes uitgedeeld aan internationale bedrijven om ze binnen te halen. 

"De uitkomst is dat ze in alle landen het cadeautje ophalen en nergens meer belasting betalen. Het moet echt stoppen en dat heeft te maken met elementaire rechtvaardigheid."

Bekijk hier de hele uitzending met Dijsselbloem terug. Hij zegt onder andere ook dat Jesse Klaver ervaring mist om premier te zijn:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore