Geld en Werk

Dijsselbloem: ook Nederland gaat winstbelasting verlagen

22 november 2016 15:10 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Nederland zal de komende jaren de winstbelasting voor bedrijven waarschijnlijk gaan verlagen. Dat zei minister Dijsselbloem tijdens het Wekelijks Gesprek op RTL Z.

Dijsselbloem reageert daarmee op de uitspraken van de Britse regering, die eerder al te kennen gaf bedrijfswinsten minder zwaar te willen belasten. Zo willen de Britten ook na de brexit interessant blijven voor binnen- en buitenlandse bedrijven.

Nederland zal volgens Dijsselbloem waarschijnlijk ook de vennootschapsbelasting moeten verlagen, om internationaal concurrerend te blijven. Dat komt omdat het door internationale afspraken moeilijker wordt om andere regelingen, zoals aftrekposten, aan te bieden. Volgens de minister levert dat geld op, dat geld kan vervolgens in verlaging van de belasting worden gestoken.

PvdA tegen

Dat is een opmerkelijke uitspraak, want het verlagen van de belastingen voor grote bedrijven ligt gevoelig binnen zijn eigen partij, de PvdA. In het verkiezingsprogramma staat dat de sociaaldemocraten zich juist willen verzetten tegen de internationale neerwaartse spiraal:

"De internationale race naar de bodem bij de winstbelasting moet stoppen. Nederland moet inzetten op een zwarte lijst van belastingparadijzen, publieke rapportage per land over de betaalde winstbelasting door multinationals en een Europees minimumtarief voor de winstbelasting."

'Pervers plan'

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer sprak zelfs van een 'pervers plan', toen staatssecretaris Wiebes eerder deze maand het zelfde idee opperde. Volgens Nijboer is het verlagen van de winstbelasting een "beloning voor slecht gedrag" van multinationals.

Ook nu minister Dijsselbloem hint op belastingverlaging voor het bedrijfsleven, gebruikt Nijboer woorden van een gelijke strekking. "Grote bedrijven betalen al veel te weinig belasting, ontspringen de dans en doen aan belastingontwijking. Dát moet worden aangepakt op Europees niveau. We moeten niet de bedrijven die eerst belasting ontweken belonen met lagere tarieven", aldus Nijboer. "Dat is een perverse redenering." 

Dure maatregel

Het verlagen van de vennootschapsbelasting is wel een dure maatregel en dat zal voor de volgende Minister van Financiën nog een hele kluif worden. Iedere procentpunt verlaging van de hoogste schijf (nu 25 procent), kost de staat 590 miljoen euro.

Bekijk hier het hele Wekelijks Gesprek met de Minister van Financiën:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore