Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'NS werkt aan het afstoten van stationswinkels'

Op dit moment staat 40 procent van het personeel in stationswinkels op de loonlijst van de NS Beeld © ANP

De Nederlandse Spoorwegen is bezig om de exploitatie van de winkels op stations af te stoten, melden bronnen aan De Telegraaf.

Op dit moment staat 40 procent van het personeel in stationswinkels op de loonlijst van de NS, dat zijn in totaal zo’n 5000 mensen.

De vervoerder twijfelt al langer na over de toekomst van haar retailtak. In februari zei toenmalig NS-topman Timo Huges tegen het FD van de stations 'economische broedplaatsen' te willen maken. "We gaan nadenken over een concept waarbij we minder zelf doen", zei hij. Hij nodigde retailers, vastgoedontwikkelaars en andere vervoerders uit om daarover te praten.  

Minister Dijsselbloem vindt het een goed plan
Om te voorkomen dat er straks dertien patatkramen naast elkaar zitten op sommige stations, wil de NS wel regisseur blijven, vertelde hij. "Daar zullen we op toezien. Maar sommige panden en gronden kunnen we afstoten. Wij gaan terug naar onze kernactiviteit: de reiziger."

De Staat is enig aandeelhouder van NS. Minister Dijsselbloem liet al eerder in NRC Handelsblad weten het met de spoorwegvervoerder eens te zijn. “Het exploiteren van horeca op treinstations is geen taak van de Nederlandse Spoorwegen."

Voor het einde van dit jaar moet er een 'nieuw strategisch profiel' gereed zijn waarin duidelijk wordt hoe de NS er in de toekomst uit moet zien. Zo wordt daarin onder andere duidelijk of het bedrijf busvervoerder Qbuzz afgestoten wordt. Volgens de Telegraaf gaat de vervoerder de commerciële buitenlandse dochter Abellio waarschijnlijk niet verkopen.